ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Не плюйте в чуждата АЕЦ

13.10.2019

Под това заглавие Кобринский вестник прави обзор на ситуацията на електроенергийния пазар свързана с предстоящото въвеждане в експлоатация на Беларуската АЕЦ
Предлагам в фрагмент от началото на статията, но не пропускайте да прочетете статията до край. Няма да съжалявате.

 

На 4 октомври в Житомир президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна със своя колега Владимир Зеленски.
Двамата държавни глави обсъдиха ракетната наука и алтернативните варианти за доставка на нефт.

 

Обобщавайки срещата, Владимир Зеленски подчерта, че това ще бъдат основните приоритети в международните отношения между Украйна и Беларус, включително сътрудничеството в горивния и енергийния комплекс.
Де факто украинският президент обяви закупуването на електроенергия от Беларус, която ще се произвежда в изгражданата беларуска атомна електроцентрала.

Беларуската страна вече нарече този конкретен пазар многообещаващ. Така Михаил Михадюк, заместник-министър на енергетиката на Беларус, отбеляза в интервю за БЕЛТА, че Министерството на енергетиката вече има споразумения за доставката на беларуска електроенергия след пускането на БелАЕЦ.
Той каза, че през междусистемните връзки, които съществуват, включително и с Украйна, е възможен износът на електроенергия.

„Ако има договори с добра перспектива, тези връзки могат да бъдат разширени“, каза Михаил Михадюк. „Мисля, че с въвеждането в експлоатация на атомната електроцентрала експортният ни потенциал ще се увеличи както технически, така и икономически“, подчерта той.

Експертната група отбелязва, че износът на електроенергия за Украйна, точно при съществуващите условия, е много полезен. До края на 2020 г. два блока на Хмелницката АЕЦ ще бъдат премахнати от енергийния баланс на съседната страна, което ще доведе до недостиг на около 10 процента от свободната енергия на «Энергоатом», предназначена за свободна продажба. Тази стъпка от своя страна ще повиши цените на електроенергията за украинската промишленост, която и сега е много по-висока от средната за Европа.

Преведох за моите читатели само заключението на статията, защото то е много поучително и обяснява същността на заглавието.

Вместо далновидно да налажда отношенията си с Беларус, литовската страна е готова безразсъдно да се раздели с огромни възможности, изпълнявайки нечия прищявка.

Който плюе в кладенеца със сигурност ще се наложи да пие от него. Простите и разбираеми закони на живота никой не е отменил.
Ще проумеят ли нашите съседи това? Времето ще покаже.

Статията можете да прочетете на: https://www.vkobrine.by/?p=33309

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари