ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Прочутата АЕЦ „Three Mile Island” окончателно прекратява работа

24.09.2019

През 1979 г. името «Три-Майл-Айлънд» не слизаше от заглавията на вестницитезнаменитата авария в същата ядрена електроцентрала доведе до тежки последици.
Но това не унищожи самата АЕЦ, тя беше спряна само за няколко години, след което отново се върна в експлоатация, макар и с един енергоблок TMA-1.

 

 

 

Реакторът на TMA-2 преживя частично стопяване на активната зона (АЗ) и никога не се върна в експлоатация, тъй като ремонтът с такива повреди нямаше смисъл.

Но дори и в такива трудни условия, АЕЦ успешно работи още две десетилетия, достигайки коефициент на използване на инсталираната мощност (КИИМ) 94,3%. Причината за затварянето на централата не е техническа, а икономическа.

Гледайки как операторът на атомната електроцентрала Екселон не може да се справи с последствията от старата авария, щата Пенсилвания естествено отказа да сътрудничи с нея. Поради това атомната централа не можеше да доставя произведената енергия в общата енергийна мрежа на щатаи да печели пари от нея.

Икономически, централата е в дълбока криза, защото няма средства за модернизиране на оборудването от преди половин век. Поради това производството на енергия от нея, дори по стандартите на атомните електроцентрали, е твърде скъпо – следователно нерентабилно.

Подробности на: https://www.techcult.ru/technology/7339-aes-tri-majl-ajlend-nakonec-zakryvaetsya

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари