ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” ще купи от НЕК неизползвано оборудване и резервни части намиращо се на площадката на АЕЦ „Белене”

25.07.2019

Със свое решение от 24 юли МС разреши на „Националната електрическа компания” ЕАД да продаде оборудване и резервни части на стойност около 2,8 милиона лева на АЕЦ „Козлодуй”.

 

 

Става въпрос за част от намиращото се на площадката оборудване, доставено по най-стария договор за изграждане на два енергоблока с ВВЕР-1000.

Както е известно на ядрената общност, това не е първият случай на продажба.
Реакторът, доставен за първи енергоблок, вече няколко години работи в един от новите енергоблокове в Русия.

В първите години всичките необходими елементи от основното технологично оборудване просто се вземаха от складовете на „Белене” за нуждите наАЕЦ „Козлодуй”.
От няколко години нещата са поставени на комерсиална основа между НЕК и централата.
Вече успешно се експлоатира ротор високо налягане на турбината на пети енергоблок – http://atominfo.bg/?p=67860 , който централата купи от НЕК.

Първият проект за АЕЦ „Белене” е почти пълен аналог на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Затова използването на необходимото оборудване и резевни части е много добро решение. Така се спестяват много време и разходи за обследване и доказване съответствието на новите изделия, които бихме поръчали, с реалното състояние.
А цените няма смисъл да коментирам.

Tags: , , ,

One Response to АЕЦ “Козлодуй” ще купи от НЕК неизползвано оборудване и резервни части намиращо се на площадката на АЕЦ „Белене”

  1. Росен on 26.07.2019 at 22:56

    Интересно какво още оборудване е останало от стария проект за АЕЦ Белене? И как то се отделя от новопристигащото такова, за новия проект на беленската площадка, а именно AES-92?
    Защото имам спомен, че 2000 и някоя си година, при подписването на договора, руснаците бяха поели ангажимент да изкупят обратно каквото е останало от стария проект. Даже реакторът работи вече над 10 години в Калининската АЕЦ.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари