ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НЕК продава ротор високо налягане на АЕЦ „Козлодуй“

18.10.2018

„Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане за турбина К-1000-60/1500-2М.

Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката.
Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

 

Б.Р. – Турбината на 6 енергоблок (на снимката) е идентична с тази на 5 блок. В началото (червеното съоръжение) е цилиндър високо налягане (ЦВН). После следват цилиндри ниско налягане (ЦНН).

Продажбата е регламентирана в решение на Министерския съвет, прието по-рано днес (17 октомври), информират от пресслужбата на МС.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерски съвет.

Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния ресурс на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и увеличаване на мощността им до 104%.

По време на плановия годишен ремонт на 5 блок за 2018 г. е доказано, че роторът може да бъде използван за нуждите на централата.

Производител на ротора високо налягане е ПАО „Турбоатом“, който е и собственик на всички необходими лицензионни и квалификационни документи.

Доставката на ротора от друг производител е несъвместима със съществуващото оборудване и ще доведе до съществени технически затруднения при експлоатацията.

Източник: https://news.bg/energy/nek-prodava-rotor-visoko-nalyagane-na-aets-kozloduy.html

Б.Р. – За редовните читатели на моя сайт това съобщение не е новост.
Още в началото на март дадох анонс, че такова събитие се очаква.
Интересни подробности вижте на:
http://atominfo.bg/?p=63342

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари