ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи в света норвежкият круизен лайнер „Roald Amundsen” премина на електрическа тяга

11.07.2019

Круизните кораби замърсяват атмосферата на големите туристически центрове и тровят здравето на местните жители.
Норвежкият превозвач Hurtigruten дава пример на своите европейски колеги от Венеция и Барселона – неговият хибриден лайнер Roald Amundsen е първият, който преминава към електрическа тяга.

Hurtigruten вози пътници по реките и моретата от 1893 година, но MS Roald Amundsen е първият лайнер на компанията от нов тип.
Той е проектиран за северните морета и разполага с всички удобства на модерен круизен кораб – сауни с панорамни прозорци, ресторанти, палуби за разходки и развлекателен център. На борда могат да се настанят 530 гости.

Това обаче не е основното, което отличава Amundsen от другите пътнически лайнери. Неговата особеност е, че двигателите му могат да работят не само на дизелово гориво, което е традиционно за такива кораби.
Хибридната трансмисия им позволява да преминат поне част от пътя на електрически батерии, като по този начин се намаляват емисиите на въглероден диоксид с поне 20%. Наскоро компанията за първи път тества тази технология в реални условия.

Новият кораб тръгна на първото си пътуване по западното крайбрежие на Норвегия, когато капитанът нареди да се спрат дизеловите двигатели и да се премине към електрическа тяга.
Така MS Roald Amundsen стана първият „зелен“ круизен кораб, пише New Atlas.

Скоро хибридният кораб ще започне да извършва рейсове по крайбрежието на Норвегия, Свалбард и Гренландия, а след това ще отиде в Северна и Южна Америка, където компанията ще предлага круизи до Антарктика за всички желаещи.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/pervyi-norvezhskii-kruiznyi-lainer-pereshel-na-elektrotyagu?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари