ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БН-800 – пет години от излизане на МКУ

02.07.2019

В края на юни се навършиха 5 години от момента, в който реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ бе изведен до критично състояние и достигна минимално контролируемо ниво на мощност, след което започна самоподдържаща се ядрена реакция.

 

 

„Това бе историческо събитие и една от най-големите победи по пътя на изграждане, пускане и усвояване на мощност на Четвърти енергоблок. Първото излизане на минимално контролируемо ниво на мощност потвърди, че всички неутронно-физически изчисления са правилни, което означава, че активната зона на реактор БН-800 е готова за работа.

 

 

 

Технологията на реакторите на бързи неутрони не се мащабира – тоест не може да се създаде реактор с голяма мощност като просто се увеличат размерите на предшественика му. Много физични и хидравлични процеси трябва да се изчислят отново, затова пускането на БН-800, който е уникален реактор не само в Русия, но и в света, потвърди високото ниво на възможностите на руската наука и ядрена индустрия“.

Това заяви по време на юбилея заместник главният инженер по безопасност на Белоярската АЕЦ Валерий Шаманский.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/06/27/95743

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари