ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Падането на цените на литиево-йонните батерии слага край на другите технологии

16.03.2019

За осем години батериите са поевтинели с 85%. В обозримо бъдеще цената на литиево-йонните батерии ще продължи да намалява, смятат анализатори от Bloomberg. Това означава, че други видове батерии няма да могат да се конкурират с тях поне още десет години, защото за масовото производство ефективността не е най-важното.

През декември 2018 г. Bloomberg New Energy Finance за девети път публикува годишен доклад за състоянието на пазара на литиево-йонни батерии. Авторите на проучването заключават, че от 2010 г. средната цена на батериите е спаднала с 85% до 176 долара за 1 kWh. Новата статия https://about.bnef.com/…tery-prices/ дава разширен коментар на доклада.

 

 

Анализаторите подчертават, че посочената от тях цена е средна, така че представителите на отделните компании и частните купувачи могат да се сблъскат с по-високи и по-ниски цени. Например, официалната цена на акумулаторите на Tesla е само „средно“ 176 долара за kWh.

Според прогнозата на Bloomberg, цената на батериите ще продължи да намалява. До 2024 г. той ще бъде $ 94 за 1 kWh, а до 2030 г. – $ 62. Ако продажбите са по-високи от очакваните, цените ще спаднат още повече.

 

 

Дори вероятният недостиг на метали, като литий, никел, кобалт и алуминий, не може да промени тенденцията.
Изчисленията показват, че крайната цена на батерията зависи от цените им много по-малко, отколкото обикновено се смята.
Например, с повишаването на цените на лития с 50%, батерията ще се увеличи само с 4%. Удвояването на цените на кобалта ще добави само 3% към цената на производството.

 

В същото време Bloomberg вярва, че в близко бъдеще литиево-йонните батерии няма да имат достойни конкуренти. Въпреки активното развитие, новите видове батерии, например твърдотелни, ще могат да притискат традиционните батерии едва в края на 2020-те години. Според изследователи от Imperial College London, литиево-йонните батерии няма да имат достойна замяна дори по-дълго – до 2050-те години.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/padenie-tsen-na-litii-ionnye-batarei-stavit-krest-na-drugikh-tekhnologiyakh?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари