ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Германия през 2018 г. възобновяемата енергия, водена от вятъра, осигури повече електроенергия от въглищата

06.02.2019

Това стана, след като страната затвори последната си въглищна мина.
Според Института Фраунхофер, през 2018 г., секторът на възобновяемата енергия на Германия за първи път в света е произвел повече електроенергия от въглищата, като възобновяемата енергия осигурява 40% от произведената електроенергия годишно, а въглищата – 38%.

Разбира се, „възобновяемата енергия“ включва различни източници – слънчева, вятърна, водна енергия и биомаса, докато въглищата са само един източник на гориво (възобновяемата енергия все още не е изместила използването на изкопаеми горива в Германия, както ще забележите). Но въглищата от дълго време са основен компонент от енергийния баланс на страната, а Германия изглежда готова значително да намали количеството енергия, произвеждана от въглища, в енергийната си система, дори да затвори последната си въглищна мина през ноември.

Отсега нататък въглищата за около 120 ТЕЦ, работещи с въглища, които все още захранват германската енергийна система, ще бъдат внасяни от САЩ, Русия или Колумбия, съобщава Bloomberg.

Върховата година за възобновяема енергия се дължи на продължаващото разширяване на сектора на вятъра.
В Германия производството на вятърна енергия нараства с 5.4% на годишна база и се очаква да нарасне отново през 2019 г. Само вятърът е допринесъл за покриване на 19% от търсенето на електроенергия в Германия през 2018 г., което е най-големият източник след лигнитните въглища.

Ройтерс отбелязва: критиците казват, че благоприятните климатични условия, а не устойчивият растеж, помогнаха на страната да произведе повече енергия от възобновяеми източници тази година в сравнение с миналата година. Наистина, продължителното слънчево лято увеличи производството на слънчева енергия, но горещата година значително намали и производството на електроенергия. Германия добави 3.2 гигавата (GW) слънчева енергия към съществуващите 45.5 GW през миналата година.

Останалата част от производството на електроенергия в Германия през 2018 година се падна на газовите и атомни електроцентрали.

Страната се надява да ликвидира ядрената енергетика до 2022 година.

Намаляване на въглеродните горива

Германия е постигнала значителен напредък в добавянето на енергия от възобновяеми източници към енергийния си сектор, но, както в повечето страни, отоплението и транспорта са най-трудните сектори за премахване на въглеродните горива.

По-рано тази година Германия представи първия в света влак с водородна тяга, но електрическите превозни средства все още представляват само малка част от автомобилите в страната.
През ноември обаче делът на регистрацията на електромобили представлява почти 2% от всички регистрации.

Германия е водеща в Европа, но не е единствената

Германия е най-голямата икономика в Европа, но не е единствената страна със здрави показатели за възобновяема енергия.
В началото на миналата година Португалия успя да произведе повече електроенергия от възобновяеми източници, отколкото цялото количество електроенергия, необходима за целия месец март, като в страната имаше няколко почти тридневни сегмента, когато търсенето на електроенергия се задоволяваше само от възобновяеми източници.

Освен това от 2017 г. в Обединеното кралство няма въглищни дни и значително намалява зависимостта му от въглища.

Източник: https://habr.com/ru/post/438012/

Tags: , ,

3 Responses to В Германия през 2018 г. възобновяемата енергия, водена от вятъра, осигури повече електроенергия от въглищата

 1. Росен on 07.02.2019 at 4:31

  И нощно време при безветрие, какво правят немците?
  Няма фото, няма перки.
  Ще да внасят ток от Франция с нейните АЕЦ ;)

  • TSO on 07.02.2019 at 7:59

   От Австрия, която няма АЕЦ. Нощем електроенергия обичайно е нужна в по-малки количества. Ако има свръхпроизводство, то тя ще бъде с отрицателна цена, ако има недостиг, немецът ще легне да се наспи, а вятър е имало, има сега, и пак ще има.

   Да, базови ядрени мощности са нужни, но или трябва да е като Франция с много, или да е развиваща се страна, която иска да догонва успелите.

   Тук думата „евтино“ изобщо не се споменава, защото желанието животът ти да бъде „евтин“, рязко те прави аутсайдер. Днес ти искаш токът ти да е евтин, утре заетите в производството на електроенергия искат трудът ти да е евтин, за да са евтини храните по магазините, и се влиза в една мъртва спирала.

   • Росен on 11.02.2019 at 21:04

    Точно от Австрия, която ще реекспортира ток от АЕЦ Темелин в Чехия…
    И пак се стига до АЕЦ.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари