ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Италия – термоядрен реактор IGNITOR – подготвя се съглашение

24.05.2012

Възможно е още през тази година Русия и Италия да подпишат междуправителствено съглашение за построяването на термоядрената установка “IGNITOR, съобщи на пресконференция за РИА Новости заместник-министърът на образованието и науката на РФ Сергей Мазуренко.

“Съгласно документа, който беше подписан от ръководителя на правителството на РФ на 2 май, бе поставена задача за подготовка и усъвършенстване на международно съглашение с италианската страна”, – каза Мазуренко.

“Може да стане и през тази година”, – каза той в отговор на въпроса кога ще бъде подписано това споразумение.

Мазуренко напомни, че термоядрената установка “IGNITOR” влиза в списъка на трите руски научни мегапроекти, определени за приоритетно развитие от работната група по меганаука в Министерството на образованието и науката.

Проектът “IGNITOR” е обсъждан между Русия и Италия още през 2004 година. През 2010 между двете страни беше подписан меморандум за намеренията по проекта, през май същата година в Москва се проведе първото руско-италианско съвещание по организационните и технически въпроси за създаването на “IGNITOR”.

Този реактор, идеята за който е предложена от италианския професор Бруно Коппи, представлява иновационен проект в областта на управляемия термоядрен синтез и е развитие на концепцията “токамак” (тороидальная камера с магнитными катушками).

Очаква се тази установка да създаде условия за по-евтино решаване на проблема за създаването на екологично приемливи термоядрени източници на енергия.

“Това е по-рискована програма, защото нейната задача е да се получи в значително по-евтина установка реално запалване на термоядрена реакция”, – каза на свой ред президентът на НИЦ „Курчатовский институт“, академикът от Руската академия на науките (РАН) Евгений Велихов.

Той съобщи, че на този етап се извършва проектиране и започва изработването на оборудване за реактора в Италия.

Източник: РИА Новости

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари