ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ ще бъде построен реактор с гориво от сферични топлоотделящи елементи

04.12.2018

Американските компании Centrus Energy Corp и X-energy обявиха началото на изграждането на завод за производство на сферични топлоотделящи елементи (TRISO) за високотемпературен модулен реактор Xe-100.

 

сферични топлоотделящи елементи (СТОЕ)

Идеята за използване на сферични горивни елементи като ядрено гориво (с ядро от делящ се материал и с обвивка от графит, действаща като забавител на неутрони) се обсъжда от дълго време по света.
Сред предимствата на тази технология е възможността за използване на ниско обогатен уран като гориво; възможност за различна мощност на реактора, включително създаването на реактор с много ниска мощност, повишено ниво на безопасност и т.н.

Обаче, досега реактори от този тип не са излезли от етапа на научноизследователска и опитно конструкторска (НИОКР) дейност.
Един от проблемите е, че топчетата на отработеното гориво от такива реактори ще бъдат много трудни за обработка, защото облъчвеният графит от обвивката на тези горивни елементи ще бъде източник на много силна радиация.
Това прави тези реактори икономически неефективни при спазване на всички необходими стандарти за безопасност.

Независимо от това, като се вземат предвид споменатите предимства на технологията TRISO, в света се извършват изследвания за разработването на такива реактори. Например в Китай в момента се строи промишлена атомна електроцентрала „Шидаован“, която ще използва сферични горивни елементи.
Сега подобни планове са обявени в САЩ. Съответните предварителни договори между Centrus и X-energy за работа в тази посока бяха сключени през 2017-та и през март 2018 година.
Настоящото споразумение създава рамка за практически действия.

Реакторът Xe-100 ще има топлинна мощност 200 MW или 75 MW (електрическа). Предвижда се изграждането на атомна електроцентрала от четири енергоблока с общ мощност 300 MW.

Сферичните горивни елементи с радиус 0.85 мм ще се състоят от ураново ядро, слой от графит като забавител на неутрони и защитна външна керамична обвивка, която няма да позволи на горивото да се стопи в случай на авария.

По-рано X-Energy получи субсидии от Министерството на енергетиката на САЩ за общо 9,9 милиона. долара за изграждането на завод за производство на гориво (TRISO).
В случай на успешно завършване на процедурите за лицензиране, се планира пускането в експлоатация на завода до 2025 година, а изграждането на реактора да стане през следващите пет години.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/12/03/90897

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари