ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Аржентина дават нов импулс на сътрудничеството си в областта на мирното използване на ядрената енергия

04.12.2018

Вече ви съобщих накратко за подписаното споразумение (http://atominfo.bg/?p=68736 ), сега публикувам и официалното прессъобщение на Държавната корпорация „Росатом”

На 1 декември 2018 г. в Буенос Айрес в рамките на срещата на Г20 бе подписан Стратегически документ за руско-аржентинско партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Тържествената церемония се състоя в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и президента на Аржентина Маурисио Макри.

 

„Подписаният документ ще позволи да се разшири съществуващото сътрудничество с аржентинските партньори. Ние в „Росатом“ сме абсолютно уверени, че тази крачка ще даде нов импулс на взаимноизгодното ни сътрудничество в областта на използването на атомните технологии за мирни цели“, заяви Лихачов на церемонията.

Сред основните направления на сътрудничеството са разработване на различни модели за реализиране на проекти за изграждане на АЕЦ с голяма и малка мощност на територията на Аржентина.
Споразумението предвижда работа по проекти в трети страни, включително изграждане на изследователски центрове и развитие на кадри за тях.
Документът открива път и за провеждане на съвместни научни изследвания и подготовка на кадри в редица други направления.

Според споразумението, страните ще разгледат възможността за съвместна експлоатация на флота от плаващи АЕЦ на базата на руски дизайн, в контекста на завършването на строителството на първата плаваща АЕЦ в света „Академик Ломоносов“.

Едновременно с това бе подписана и „пътна карта“ за сътрудничество за реализиране на конкретни проекти в областта на използването на атомната енергия за мирни цели.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари