ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЧЕЗ – Без държавна гаранция изграждането на нови ядрени енергоблокове не може да започне

18.10.2018

Павел Цирани от Управителния съвет на CEZ Груп в Чехия заяви, че без държавна подкрепа не е възможно да се започне строителството на нови ядрени енергоблокове в страната.
В предаването „Въпросите на Вацлав Моравец“ по чешката телевизия, той заяви, че
CEZ няма да може да защити проекта за строителството на нови реактори на финансовите пазари без държавни гаранции.

 

 

 

Цирани добави, че банките, финансовите пазари и другите субекти, заинтересовани от потенциалното изграждане на нови ядрени енергоблокове, ще поискат държавни гаранции за бъдещите цени на електроенергията във вид на гаранции за изкупните цени на електроенергията.
„Днес върху повече от 50% от стойността на електроенергията влияе чешкото правителство и Европейската комисия“, добави той в подкрепа на своите аргументи. Той прогнозира и стойността на строителството на новите реактори, като заяви, че според CEZ минималната стойност на изграждането на един енергоблок е 150 милиарда крони (5,8 милиарда евро).

Източник: www.akcie.cz

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19