ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Международната енергийна агенция (IEA): вятърната енергетика ще преобладава в Европа към 2027 година

02.10.2018

Тази седмица изпълнителният директор на Международната енергийна агенция разказа за прогнозата на експертите на организацията на срещата на върха Global Wind Summit.
Според прогнозата вятърът до 2027 г. ще се превърне в основен източник на енергия в Европа.

 

В момента около една четвърт от енергията, която европейските държави получават, идва от атомни електроцентрали, а още 20% се доставят от ТЕЦ, работещи с въглища и газ. Що се отнася до вятъра, този източник осигурява само 10% от общата консумирана енергия в Европа.

Но до 2027 г. състоянието ще се промени значително. 23% от енергията ще бъде генерирана от вятърни централи, инсталациите за биогаз ще произвеждат обеми от този енергиен източник, които ще генерират около 20% от общата енергия. Други 20% ще бъде генериран от топлинни електроцентрали, които ще продължават да горят метан, атомните електроцентрали осигуряват 20% и други 10% – от „мръсни“ въглищни топлоелектрически централи. Що се отнася до слънчевата енергия, нейният дял ще се увеличи до около 6-7%.

Вятърът ще играе толкова важна роля, защото е един от най-достъпните ресурси, особено на брега. ЕС има отлична възможност да получи „зелена“ енергия, като постепенно се отказва от замърсяващите природата енергоизточници.

През 2017 г. Европа е произвела около 15,78 мегавата електроенергия с помощта на вятърни електроцентрали. Ако се вярва на прогнозите, до 2040 г. тази цифра ще се увеличи до 200 MW.

Още подробности на: https://habr.com/company/madrobots/blog/424913/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари