ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” иска да добива редки метали от дъното на Арктика

26.09.2018

За добиване на редки и трудноизвлечими метали от арктическото дъно ще бъде създадена роботизирана инсталация по поръчка на „Росатом“.

 

Това съобщи ръководителят на проектната група на Фонда за перспективни изследвания Виктор Литвиненко.
„Този проект ще допълни дейностите ни по усвояване на Арктика. За в бъдеще ще разработим подводен добив на редки и трудноизвлечими полезни изкопаеми. Такава техника засега няма“, каза той.
По думите му поръчител на проекта ще бъде руската корпорация „Росатом“ и влизащата в него компания „Атомредметзолото“, а вероятно и други предприятия.

За основа на инсталацията е взет разработеният проект „Айсберг“ за създаване на автономни комплекси за проучване на находища на въглеводороди за нефто- и газодобивни компании.
В рамките на проекта е създаден уникален комплекс за сеизмично проучване – подводен плавателен съд (катамаран), две съединени подводници с крепежни механизми, които могат да превозват под водата и ледовете сондажна инсталация, система за енергозахранване и други.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180924/1529181308.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари