ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” иска да добива редки метали от дъното на Арктика

26.09.2018

За добиване на редки и трудноизвлечими метали от арктическото дъно ще бъде създадена роботизирана инсталация по поръчка на „Росатом“.

 

Това съобщи ръководителят на проектната група на Фонда за перспективни изследвания Виктор Литвиненко.
„Този проект ще допълни дейностите ни по усвояване на Арктика. За в бъдеще ще разработим подводен добив на редки и трудноизвлечими полезни изкопаеми. Такава техника засега няма“, каза той.
По думите му поръчител на проекта ще бъде руската корпорация „Росатом“ и влизащата в него компания „Атомредметзолото“, а вероятно и други предприятия.

За основа на инсталацията е взет разработеният проект „Айсберг“ за създаване на автономни комплекси за проучване на находища на въглеводороди за нефто- и газодобивни компании.
В рамките на проекта е създаден уникален комплекс за сеизмично проучване – подводен плавателен съд (катамаран), две съединени подводници с крепежни механизми, които могат да превозват под водата и ледовете сондажна инсталация, система за енергозахранване и други.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180924/1529181308.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари