ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” ще разработва свръхпроводници за бъдещия проект на CERN – Future Circular Collider, FCC

22.09.2018

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) сключиха споразумение за провеждане на научно-изследователска и развойна дейност в рамките на проекта за строителството на уникалната изследователска инсталация – цикличен ускорител на бъдещето (Future Circular Collider, FCC).

 

Електромагнитната система е един от ключовите елементи на колайдера FCC, който в края на 30-те години на века трябва да бъде построен в Швейцария, за да замени Големия адронен колайдер, което ще позволи на световната научна общност да продължи фундаменталните изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

Колосалните размери на FCC (дължината на тунела, в който ще бъде разположен е 80-100 км), изискват доставка на значително количество свръхпроводими материали.

Разработването на проводници за проекта на FCC се осъществява и в САЩ, Европа, Южна Корея, Япония и Китай. В Русия конструкцията на ниобий-оловни свръхпроводници се разработва от предприятието на ТВЕЛ – Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Акад. Бочвар“.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180921/1529058473.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари