ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За да се запази темпът на растеж на ядрената енергетика трябват инвестиции – твърди МААЕ

14.09.2018

През идващите десетилетия в мрежата трябва да бъдат включени нови енергоблокове, за да се запази ключовата роля на ядрената енергия при борбата с климатичните промени.
Това става ясно от прогнозите в новия доклад на МААЕ.

 

 

 

Прогноза за енергетиката, електрическата и ядрената енергия за периода до 2050 г. е 38-ото издание на агенцията, базирано на актуални статистически данни от Информационната система на МААЕ – PRIS и Департамента за икономически и социални дейности на Обединените нации.

МААЕ отбелязва, че в края на 2017 г. по света има 448 работещи атомни реактори с обща производствена мощност 392 GWe. Тези реактори са произвели 2503 TWh електроенергия през миналата година, което е 10% от общото производство на електричество.

Необходими са значителни нови мощности, компенсиращи реакторите, които ще бъдат изведени от експлоатация, прогнозират от МААЕ.

„В краткосрочен период се очаква ниската цена на природния газ и субсидираните възобновяеми източници да продължат да влияят върху цените на електричеството и на растежа на атомните мощности в някои региони по света“, се казва в доклада. „В близък план, продължаващата финансова несигурност и намаляващото потребление на електроенергия в някои региони ще продължат да бъдат предизвикателство към проекти, изискващи значително финансиране, каквито са атомните“.

Предвижда се ядрените мощности да произвеждат 511 GWe до 2030 г. и 748 GWe до 2050 година.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Nuclear-capacity-to-more-than-double-by-2050,-says

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари