ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Kilopower» – важни технически подробности

08.05.2018

След като вече ви запознах накратко с разработката на NACA (http://atominfo.bg/?p=64521 ), сега ви предлагам някои технически подробности и препраткa към източника на информацията.

Реакторът се разработва за целите на доставката на енергия при дълги полети до Луната, Марс и по-далечни космически тела. Предимството на реактора над радиоизотопните термоелектрически генератори (РИТЕГ) е неговата по-голяма мощност (киловати).

 

 

„Kilopower“ може да работи стабилно при мощност 1 kW в рамките на 10 години. В допълнение, той има свойство за саморегулиране, т.е. може да коригира мощността сиспоред реалната консумация. Поради това, за управлението на реактора не изискват оператори.

„Kilopower“ е оптимизиран за работа на повърхността на космическите тела, но може също да се използва в йонидвигателни системи, а може също така да бъде включени в състава предполагаемата бъдеща окололунна станция – „Lunar Orbital Platform-Gateway“..

Реакторът ще бъдат стартиран едва след излизането в космическото пространство, което трябва значително да намали възможните радиационни ефекти от авария на космическия кораб с реактора на борда в момента на стартирането му.

Облъченото гориво от „Kilopower“ няма да се връща на Земята.
За съхранение на отработено ядрено гориво в
мястото на кацането на космическия апарат инженерите от НАСА са разработили специализирани контейнери.

Също така, се работи по създаване на биологична защита за космонавтите.
По-специално, се очаква, че в реактора може да бъде поставен в сграда или част
от него да бъде поставен под повърхността на небесното тяло.

Презентация с описание на експерименталната програма на: http://www.atominfo.ru/newss/z0256.pdf

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари