ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАСА успешно тества реактор Kilopower за мисии до Луната и Марс

06.05.2018

НАСА и Националната администрация за ядрена безопасност към министерството на енергетиката на САЩ (NNSA) успешно са тествали компактния ядрен реактор Kilopower, предназначен за пилотирани мисии до Луната и Марс.

 

Реакторът преминава проверки от ноември 2017 г. до март 2018 г. в пустинята на щата Невада. Представители на НАСА заявиха на пресконференция, че показателите на производителността на реактора са надминали очакванията.

Като гориво за Kilopower се използва уран-235, като освен реактора в инсталацията влизат и двигател Стърлинг и генератор. Технологията позволява непрекъснато производство на електроенергия до 10 киловата в продължение на 10 години.

Според Марк Гибсън, главен инженер за проекта Kilopower от изследователския център Глен, тази електроенергийна система е идеална за Луната, където производството на енергия от слънчева светлина е трудна, защото лунните нощи са еквивалентни на 14 дни на Земята.

Според Spaceflight News реакторът е с малки размери и е достатъчно лек, което е важно при транспортирането на други планети.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/ON-NASA-successfully-tests-Kilopower-reactor-0305185.html

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари