ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна изтеглянето на плаващия енергоблок “Академик Ломоносов” в Певек

29.04.2018

На 28 април 2018 г. единственият в света ядрен плаващ енергоблок (ПЕБ), академик Ломоносов, напусна територията на Балтийскя завод в Санкт Петербург, където строителството й се извършваше от 2009 година и се отправи към базата си в Чукотка.

 

Според Дмитрий Алексейко, заместник-началник на дирекцията за изграждане и експлоатация на ПАТЭС към АО «Концерн Росэнергоатом» FPPPs, буксирането на ПЕБ за град Певек (автономна област Чукотка) е планирано на два етапа: от Санкт Петербург до Мурманск, а след това от Мурманск до Певек.

„На първия етап ПЕБ без ядрено гориво на борда ще бъде изтеглен от територията на балтийското предприятие до пристана на ФГУП «Атомфлот» в Мурманск.
След това на втория етап – приблизително през лятото на 2019 година – с вече зареденото ядрено гориво и екипажа на борда, ще бъде доставен от Мурманск в пристанището на Певек „, отбеляза Д. Алексененко.

Според Виталий Трутнев, директор на дирекция „Изграждане и експлоатация на ПАТЕЦ“, през последните месеци интензивността на работата по поръчката се е увеличила многократно, което е позволило на «Росэнергоатом» (клиентът на съоръжението) да бъде сигурен, че плаващият енергоблок ще бъде готова навреме.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/04/28/85409

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари