ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – Японският проект за АЕЦ “Синоп” е под съмнение – затънал е в преразходи

20.03.2018

Бъдещето на проекта за строителството на АЕЦ „Синоп“ в Турция с участието на Япония е под съмнение, тъй като изчислените разходи са нараснали повече от два пъти и сега стойността на съоръжението се оценява на повече от 4 трилиона йени (37,5 милиарда долара).

Планът предвижда изграждането на АЕЦ с четири енергоблока с реактори от нов тип, разработени от Mitsubishi Heavy Industries Ltd. и неин френски партньор.

 

Японската страна неофициално е информирала Турция за нарасналата стойност на проекта тази година и Турция е изразила „разочарование“, съобщава източник, запознат с проекта.

Първоначално изграждането на централата се оценяваше на около 2,1 трилиона йени (19,7 милиарда долара). Но в хода на техническо-икономическата обосновка на проекта стана ясно, че всеки от енергоблоковете ще струва повече от 1 трилион йени (почти 9,45 милиарда долара).

Подробности на: https://asia.nikkei.com/Politics-Economy/Economy/Japan-led-Turkish-nuclear-plant-project-mired-in-cost-overruns

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари