ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В ЕС са недоволни от стрестестовете на АЕЦ: публикуването на доклада ще се забави

28.04.2012

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че след почти годишно проучване на безопасността на ядрените централи в Европа има достатъчно много подробности и цифри, което изисква по-нататъшна работа преди публикуването на такъв важен доклад.

„Да го правим задълбочено е по-важно, отколкото да го правим бързо“, каза комисарят, като отбеляза, че окончателният доклад ще бъде на разположение на обществеността през есента, вместо през лятото, както бе планирано.

В следствие на бедствието в ядрената електроцентрала „Фукушима-1″, през юни миналата година Европейската комисия и националните регулаторни органи стартираха стрестестове на 147 ядрени електроцентрали в 15 страни в ЕС, включително Литва, която затвори своята АЕЦ “Игналина”, както и на 15 реактора в Украйна и пет в Швейцария.

На стрестестове са подложени всички реактори в Германия, включително и тези, които са изведени от експлоатация.

След трудни преговори, регулаторните органи на ЕС одобриха тестовете върху способността на енергоблоковете, да издържат на земетресения, наводнения или причинени от човека събития (напр.  катастрофа).

Йотингер каза, че е съгласен с Експертната група на европейските регулатори за ядрена безопасност (ENSREG) за необходимостта от посещение на повече ядрени централи и добавка на повече специфична информация относно потенциалното въздействие на самолетни катастрофи.

„Ние ще проведем допълнителни посещения на АЕЦ и ще анализираме повече подробности по някои аспекти на сигурността в тях“, – увери Йотингер. „Гражданите на ЕС имат право да знаят и да разберат колко е безопасна ядрената централа, в близост до която те живеят.“

Източник: http://ua-energy.org/post/19575

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари