ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – ОКБ “Гидропресс” – присвояване на 26 милиона рубли?

27.04.2012

Ръководството предприятието от държавната корпорация “Росатом” опитно-конструкторското бюро “Гидропресс” е заподозряно в присвояване на 26 милиона рубли, съобщи в сряда пресслужбата на Главното управление за икономическа безопасност (ГУЭБ) на Mинистерството на вътрешните работи (МВД) на Руската Федерация.

По рано прокутатурата съобщи, че директора на бюрото на “Гидропресс” Виктор Мохов е заподозрян в причиняване на вреда на концерна “Росенергоатом” от 18 милиона рубли.

“Установено е, че в края на 2008 година ОАО „Санкт-Петербургский научно-исследовательский и проектно-конструкторский институт „Атомэнергопроект“, разработвайки техническа документация за строителство на енергоблокове за АЕЦ, е сключило с ОАО ОКБ „Гидропресс“ договор за изпълнение на редица опитно конструкторски работи. Директорът – генерален конструктор на “Гидропресс” и неговият заместник по информационни технологии са заподозрени, че през 2011 година в рамките на горе-указания договор са сключили договор на стойност 26 милиона рубли с странична търговска организация за изпълнение на редица дейности, свързани с проектиране на елементи от АЕЦ, които подизпълнителя със сигурност не е имал намерение да изпълнява”, – се казва в съобщението на ГУЭБ МВД.

По данни на ГУЭБ, след това заподозрените са подписали актове за приемане и остойностяване на фиктивни дейности и са превели от сметките на “Гидропресс” на разчетните сметки на подизпълнителя 26 милиона като заплата. По-нататък тези пари са били преразпределени по сметките на няколко подконтролни фигуранти “фирми-еднодневки”.

“По отношение на ръководството на ОАО ОКБ „Гидропресс“ е възбудено следствено дело  за измами в особено голям размер”, – съобщават от пресслужбата. Следствието със съдействието на ГК “Росатом” изяснява, имат ли участие фигурантите по това дело в други престъпления, а също търси други възможни участници в аферата.

Мохов стана директор – генерален конструктор на ОКБ „Гидропресс“ през август 2011 година след смъртта на почти цялото ръководство на предприятието при самолетната катастрофа край Петрозаводск на 20 юни.

ОКБ „Гидропресс“ е създадено на 28 януари 1946 година. Днес то извършва комплекс от конструкторски, разчетно-теоретични, експериментално-изследователски и производствени работи по създаването на реакторни установки за АЕЦ.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари