ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай започна да изгражда демонстрационен бърз реактор

02.01.2018

Китай започна изграждането на демонстрационен бърз натриев реактор с мощност от 600 MWe , съобщава World Nuclear News позовавайки се на CNNC Corporation.

 

Строителството започна на площадката „Xiapu“ в провинция Фуджиан. Реакторът е планиран за пускане в експлоатация през 2023 година.

По-рано през декември 2017 година Компанията „China Nuclear Industry 23 Construction Co Ltd“ сключи договор за строителните работи на ядрения остров на бързия реактор.
В CNNC започването на работата по бързия реактор нарекоха „забележителен проект за ядрената индустрия в Китай“.

Говорейки по време на церемонията, председателят на CNNC Ван Шоуцзюн (Wang Shoujun) описа проекта за изграждането на демонстрационен бърз реактор като „най-големият национален проект в областта на ядрената наука и технологии.“
Той подчерта, че проектът е от голямо значение за затварянето на ядрения горивен цикъл, насърчаването на устойчивото развитие на ядрената енергетика в Китай и насърчаването на развитието на местната икономика.

В момента в Китай, със статут на действащ има един реактор с бързи неутрони CEFR 20 MW (е), построен с помощта на руски специалисти.

Името на китайския демонстрационен бърз натриев реактор е CFR-600. Проектиран е в китайския институт за ядрена енергия (CIAE).
Топлинната мощност на CFR-600 ще бъде 1500 MW , електрическата мощност – 600 MW . Типът реактор е басейнов (pool type)..

На първия етап реакторът ще работи на МОХ-гориво с изгаряне до 100 GWd/t, по-нататък се предполага преминаване на метално гориво с изгаряне 100-120 GWd/t.

В реакторната установка ще се използват системи за активна и пасивна безопасност.
След въвеждането на демонстрационния бърз реактор, китайските специалисти възнамеряват да започнат изграждането на търговски реактор под кодовото име CCFR.
Първият търговски бърз натриев енергоблок може да бъде пуснат през 2034 година. Електрическата му мощност ще бъде 1000-1200 MW, ще работи на метално гориво с изгаряне от 120-150 GWd/t.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsr/y0356.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари