ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

01.12.2017

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за разширяване на дневен център за деца с проблеми от аутистичен спектър Дъга.

Предистория

През юни 2015 година, под егидата на Асоциация Аутизъм и с финансовата подкрепа на Столичната община, в столичния квартал „Лозенец“ беше открит дневен център за работа с деца от аутистичния спектър Дъга, в който психолози, логопеди и специални педагози работят с 25 деца на възраст от 3 до 8 години. Социалната услуга в център Дъга се предоставя напълно безвъзмездно.

Същност на инициативата

Нашата цел е да се разшири капацитета на център Дъга (с поне още 25 места) и спектъра от прилагани терапии. Непосредсвено до сградата на центъра има празно помещение за продан с площ 140 кв.м., което може да се усвои за изграждане на отделни стаи за работа с деца, както и да се осигури пространство за ерго- и сензорна терапия, обособена стая за музикотерапия и помещения за групови занимания.

 

За закупуване на това място, неговия ремонт и обзавеждане са необходими 200 000 лв. Тъй като тази сума е непосилна за нас, се обръщаме към Вас с молба за спонсорство или дарение, за които ще бъдат изготвени и ще ви бъдат предоставени всички счетоводни и други документи.

Текущо състояние

От направената техническа експертиза на въпросния обект стана ясно, че двете сгради в участък с дължина около 10 метра се допират плътно.
Понеже стените им в този участък са тухлени (не са носещи) без проблем може двете помещения да се свържат директно.

С помощта на добри хора, изявени личности и организации вече са събрани по-голяма част от необходимите средства.
Актуалният списък на дарителите към 27 ноември 2017 година ще намерите на: http://autism-duga.info/fr2015x/bg/supporters.html

Трябва да се съберат още около 30 хиляди лева

Столичната община вече ни осигурява и логистична подкрепа.
На редица оживени места са поставени постерите на инициативата “Подай ръка на различните деца”.

 

Как се опитах да помогна?

През пролетта на миналата година, по съвет на изпълнителния секретар на Булатом – г-н Станислав Георгиев, се обърнах чрез персонални писма по електронната поща към почти всички членове на форума.
Освен моите лични мотиви, в прикачения файл всеки е получил и официалната молба за дарение на Асоциация Аутизъм за разширяване на дневен център “Дъга”.

Очаквах, че освен големи професионалисти, получателите ще покажат, че имат воля и за благотворителност, подавайки ръка на тези дечица ударени от съдбата.
Освен WiN – България, чрез личното дарение на г-жа Радка Иванова – председател на Сдружението “Жените в ядрената индустрия” (http://atominfo.bg/?p=44693 ), колективната акция на софийската секция на WiN (http://atominfo.bg/?p=52577 ) и колективното дарение от служителите на “Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис” ЕАД (http://atominfo.bg/?p=53418 ) други постъпления в сметката на инициативата не са получени.
В интерес на истината, от страна на АЕЦ “Козлодуй” се получи мотивиран отказ, който няма да коментирам.

Приятно бях изненадан от личното дарение на уважаваната в ядрената и енергийната сфера журналистка Весела Ванева.

На какво се надявам?

Мисля, че в края на годината както всеки лично, така и предприятията и организациите правят равносметка на дейността си.
Ще се радвам ако някой от вас, вашите приятели и близки, колегите и ръководствата на предприятията откликнат на инициативата.

За дарения:
Сдружение „Асоциация Аутизъм“
Банка ДСК, Клон „Батенберг“
IBAN: BG59STSA93000004098345
BIC: STSABGSF

В сайта на инициативата за разширяване на дневния център “Дъга” към Асоциация Аутизъм (http://autism-duga.info/ ) ще намерите множество подробности за направеното досега и за предстоящите събития.

Бонуси

До края на тази година и в началото на следващата ще публикувам, ако ми бъдат предоставени от дарителите, всякакви материали отразяващи успехите на трудовите колективи и пожеланията на ръководствата им.
Има възможност и чрез банер с хиперлинк да насочвам вниманието на читателите към важни събития за предприятията в ядрената и енергийната сфера, отразени в корпоративните им web-издания.

Вместо заключение

Предлагам ви няколко куплета от песента “Дано” на Богдана Карадочева.

Ако до всяко добро същество
застане поне още едно,
ех, ще започне такъв живот,
че само си викам „Дано“.

Ако към тия две същества,
прибавиш и още две,
ти знаеш ли колко прави това?
Най-малко хиляда и две.

Щом ти е трудно не се колебай,
не страдай току-така,
ела приятел и лапата дай,
аз ще ти дам ръка.

Мисля, че си заслужава всеки да се замисли над тези думи преди да приеме или отхвърли молбата за помощ.

 

С най-добри пожелания: Красимир Христов, създател и редактор на http://atominfo.bg/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари