ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ООН: Всеки пети жител на планетата няма достъп до съвременни енергийни източници

21.04.2012

В епохата на мобилните технологии и стремителното развитие на Интернет всеки пети жител на планетата няма достъп до съвременни източници на енергия. Както съобщава БЕЛТА, това е заявил Генералният секретар на ООН Пан Ки Мун на конференцията на ЕС в Брюксел, посветена на всеобщия достъп до устойчивата енергетика.

“Двама от всеки пет жители на света – 3 милиарда души – все още разчитат на дърва, каменни въглища, дървени въглища или остатъци от животновъдството, за де си приготвят храна и за отопление”, – казва ръководителят на ООН.

Пан Ки Мун е призовал европейците да активизират усилията си за изкореняване на енергийната бедност в целия свят. Той е напомнил за своята инициатива “Устойчива енергетика за всички”, която предвижда решаването до 2030 година на три взаимосвързани задачи: осигуряване на всеобщ достъп до съвременните източници на енергия, удвояване нивото на енергийна ефективност и удвояване дяла на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в световния енегиен баланс.

“Енергийната бедност заплашва достигането на целите за развитието на хилядолетието”, – счита Пан Ки Мун.

Според него, сегашната ситуация е несправедлива и с нищо не е оправдана. Той призова да се осигури устойчива енергетика за всички жители на планетата – като се започне с тези, които се нуждаят от нея най-много, а това са 1,3 милиарда бедняци.

Генералният секретар заявява, че на тези хора трябва да се осигурят достъпни и чисти източници на енергия. Той отбелязва, че планът на ЕК ще осигури устойчива енергетика за 500 милиона души до 2030 година. Според него, тези инициативи са в руслото на инициативата на ООН.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари