ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Към 2013 година делът на възобновяемата енергия ще достигне 29% в енергийния баланс на света

07.10.2017

До такова заключение е стигнала Международната енергийна агенция (IEA).
На фона на рекордните обеми възобновяема енергия през 2016 година агенцията трябваше да коригира своите прогнози за следващите пет години.
Алтернативните източници на енергия все повече заменят традиционните въглеводороди, пише Ройтерс.

 

При променените прогнози през следващите пет години възобновяемата енергия ще нарасне с 920 GW или 43%. Това ще бъде улеснено от мерките, които страните предприемат, за да намалят зависимостта от нефт и газ.
Успоредно с това цената на фотоволтаичните панели и вятърните инсталации пада, което ги прави по-достъпни. Всички тези фактори доведоха до факта, че прогнозата за растежа през миналата година трябваше да се увеличи с 12%.

Ревизиране на техните очаквания също предизвикаха и резултатите от 2016 година. За вятърната, слънчевата и водната енергия годината беше рекордна: общо инсталираните мощности се увеличиха с 165 GW – с 6% повече от година по-рано.
Само генериращите мощности на фотоволтаичните инсталации са се е увеличили с 50%. За първи път производството на слънчева енергия надмина всички останали, включително въглищата, по отношение на растежа.

„Очакваме, че ръстът на електроенергията от ВЕИ през следващите пет години ще надхвърли ръста на електроенергията от въглища и природен газ с повече от два пъти“, каза изпълнителният директор на IEA Фатиш Бирол. Според прогнозите на агенцията до 2020 година генерирането на възобновяема енергия ще се увеличи с една трета и ще възлезе на 8000 TWh, което е равно на общото потребление на Китай, Индия и Германия.

От всички традиционни източници на енергия най-благоприятна прогнозата за природния газ. Обемът на потреблението му ще продължи да расте, но в голяма степен се дължи на използването му за отопление и за индустрията.
До 2022 година въглищата ще продължат да бъдат водещ източник на електроенергия, но нейният растеж ще се забави значително. А след 5 години, възобновяемата енергия ще представлява 29% от световния енергиен баланс.

Използването на енергия от възобновяеми източници варира в различните страни. Най-популярна е там, където самата география способства за инсталиране на съответните генерации.
Например една трета от електричеството във Великобритания идва от ВЕИ. Миналата година възобновяемите източници осигуриха енергия на 70% от домовете в Австралия. Съществуват прогнози, че възобновяемите енергийни източници значително ще надминат традиционните до 2050 г. – нивото им ще бъде 85% в енергийния баланс на света.

Източник: https://hightech.fm/2017/10/05/iea_forecasts

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари