ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Норвегия оцени високо партньорството с РФ в сферата на радиационната безопасност

02.10.2017

Норвежкият външен министър Берж Бренде изрази благодарността си към генералния директор на Държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов за разрешаването на въпроса за транспортирането на руския плаващ енергоблок “Академик Ломоносов” през Балтийско море в съответствие с принципите на добросъседството.

 

Според РИА Новости Бренде е изпратил писмо до Лихачов, в което заявява, че високо оценява партньорството между Русия и Норвегия в областта на радиационната безопасност и по-специално сътрудничеството между Росатом и Норвежката агенция за ядрена и радиационна безопасност.

„Добър пример за добросъседско сътрудничество беше нашият конструктивен диалог по отношение на транспортирането на морския съд „Академик Ломоносов“.
Благодарни сме, че Росатом взе предвид опасенията на Норвегия „, се казва в писмото.

Росатом отбеляза, че всички решения, свързани с изграждането и транспортирането на плаващия атомен енергоблок за проекта за плаваща атомна топлоелектроцентрала (ПАТЭС) „са и ще останат възможно максимално-публични“.
„Ние сме уверени в безопасността на технологиите и дейностите, извършвани в ПАТЭС и се стремим максимално открито да информираме нашите партньори в Балтийския регион по отношение на плановете за изпълнение на проекта и всички решения да бъдат взети в светлината на техните интереси“, подчертвават от държавната корпорация.

 

За справка

Плаващият енергоблок ще бъде включена в състава на плаващата атомна топлоелектроцентрала, която е проектирана за работа в районите на Крайния Север и Далечния Изток, по-специално, за да се осигури надеждно захранване на Чукотка.
Енергийният блок се изгражда на Балтийския завод в Санкт Петербург. Клиентът „Роснергоатом“ (електрогенериращият дивизион на “Росатом”) планира да го пусне в експлоатация в пристанище Певек в Чукотка през декември 2019 година.

Проектът се основава на технологиите на ледоразбивачните ядрени реактори, доказали се от няколко десетилетия.
В енергоблока са монтирани две реакторни установки
КЛТ-40С с мощност по 35 MW.
Проектът е разработен в съответствие с изискванията за безопасност на МААЕ и с голям запас на безопасност, което според експерти прави реакторите на плаващия енергоблок неуязвими за цунами и други природни катаклизми.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2328580.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари