ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бразилия – Сега пък Китай се захваща с дострояването на трети блок в АЕЦ “Ангра”

07.09.2017

На 1 септември 2017 г. бе подписан Меморандум за разбирателство за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между китайската CNNC, бразилската енергийна компания Eletrobras и дъщерното й подразделение, отговарящо за атомната енергетика – Eletronuclear.

 

Опорна точка на споразумението е завършването на строителството на Трети енергоблок на бразилската АЕЦ „Ангра“, както и редица възможни следващи проекти като изграждането на нови ядрени енергоблокове в Бразилия с подкрепата на Китай.

Строителството на Трети енергоблок на АЕЦ „Ангра“ бе започнато през 1984 година. В централата трябваше да работи водо-воден реактор, разработен от германската компания KWU. Но след две години проектът бе спрян, въпреки че за него бе закупено 70% от оборудването.
През 2007 г. е прието решение за възобновяване на строителството на енергоблока и през декември 2008 г. са подписани споразумения с френската AREVA за дострояване на енергоблока. Но след антикорупционни разследвания през 2015 г., бразилската страна прекъсва договорите.

През март 2017 г. новото бразилско правителство заяви намеренията си до 2018 година да сключи нов договор за дострояване на енергоблока.
Предполага се, че строителството ще отнеме около 5 години и около 3 милиарда долара.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/09/05/79061

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари