ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NASA възложи на BWXT проектиране на ядрен реактор за космически кораби

06.08.2017

Ядрен реактор за евентуално използване в мисия на Марс от НАСА ще бъде проектиран от BWXT Nuclear Energy Inc.

 

 

BWXT Nuclear Energy Inc. ще изготви концептуални проекти за реактор с ядрена топлинна реакция за Националната аеронавтика и космическата администрация.
Проектът на реактора ще бъде в подкрепа на евентуална бъдеща пилотарна мисия на Марс.

„BWXT е изключително доволна, че работи с НАСА за тази вълнуваща ядрена програма в подкрепа на мисията на Марс“, каза Рекс Д. Геведън (Rex D. Geveden), президент и главен изпълнителен директор на компанията майка BWX Technologies. „Ние сме уникално квалифицирани да проектираме, разработваме и произвеждаме реактора и горивото за ядрен двигател на  космически кораб“.

„Това е подходящото време за ориентиране на възможностите ни в космическия пазар, където виждаме дългосрочни перспективи за развитие в ядреното задвижване и базирани в пространството ядрени космически апарати“.

Договорът възложиен на BWXT Nuclear Energy е на стойност 18,8 милиона долара.

Работата ще включва първоначалния концептуален дизайн на реактора, първоначалното разработване на гориво и ядрено производство, лицензионната подкрепа за първоначалното тестово изпитване и разработването на програмата за изпитване на двигателя.

Реакторът ще бъде част от ракетен двигател с ядрено топлинно задвижване, за да придвижи космически кораб от земната орбита до Марс и обратно.
BWXT заяви, че проектът на реактора е базиран на ниско обогатено ураново гориво.

Работата по програмата ще започне незабавно, заявиха от компанията и се очаква да продължи до 2019 г., при условие че се реализират възможностите за сключване на договори и предоставяне на годишно финансиране от Конгреса.

Източник: https://www.upi.com/Defense-News/2017/08/03/NASA-taps-BWXT-for-spacecraft-reactor-design/7131501770619/

Вижте още: http://www.parabolicarc.com/2017/08/03/nasa-contracts-bwxt-nuclear-energy-advance-nuclear-thermal-propulsion/

Б.Р. Разговарях с няколко от чуждестранните консултанти на моя сайт.
Исках да си изясня точно за какъв реактор става дума.
Всички са единодушни, че ядрените енергийни реактори не са новост в космическите програми, а и без това има още поне няколко алтернативни източници на енергия за космическите апарати.

Ядреният ракетен двигател (ЯРД) за космически кораби излитащи от околоземна орбита наистина е новост и работата в тази насока действително е перспективна.

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари