ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – хранилището за свежо ядрено гориво на първи енергоблок е сдадено за временна експлоатация

27.07.2017

Строящият се Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 от най-новото технологично поколение „3 плюс“ е готов да приеме ядрено гориво, съобщиха от пресслужбата на централата.

 

В изграждащия се енергоблок за доставка и презареждане със свежи топлоотделящи сборки е предвидено хранилище, което се състои от две помещения и е с площ близо 500 м².

То вече е напълно готово за приемане, съхранение и контрол на свежото ядрено гориво. За първото зареждане на гориво в хранилището ще бъдат доставени 163 ТВС (горивни касети).

За справка

В момента в Ленинградската АЕЦ работят четири енергоблока с реактори тип РБМК-1000, като проектният ресурс на всеки е 30 години, но благодарение на модернизацията, сроковете на експлоатация бяха удължени с 15 години.
През август 2007 г. започнаха дейностите по строителството на Ленинградската АЕЦ-2, като енергоблоковете ще бъдат оборудвани с реактори ВВЕР-1200.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/07/25/77912

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари