ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полско-френски семинар по обучение на кадри за ядрената енергетика

11.06.2017

Най-бързо развиващите се държави демонстрират и динамично развитие на ядрената енергетика, заяви Анджей Пьотровски, заместник енергиен министър на Полша по време на семинара „Обмен на образователен опит между Полша и Франция в областта на ядрената енергетика“.

 

 

За това за Полша, в контекста на климатичните политики на Европейския съюз, ядрената енергия се явява „едно от рационалните решения“.
Проблемът, по мнението на Пьотровски, е във финансирането и в избора на технология, а една от най-важните задачи е подготовката на специалисти за строителството на АЕЦ и информирането на обществото с цел да се получи подкрепа за новия сектор.

В това отношение Полша ще се учи от Франция и от нейния богат опит. Дори и от проблемите на EDF и Areva, свързани с остаряването на 22 от всички реактори в страната. Това прави почти половината, а в хода на настоящето десетилетие те ще достигнат максималния си срок на експлоатация.
Полша се намира в самото начало на пътя пък ядрената енергетика, но и тя няма да осигури безпроблемното производство на електроенергия през целия 21 век.

Полското правителство предстои да вземе окончателно решение за строителството на първата в страната атомна електроцентрала. От френския опит знаем, че атомните проекти винаги изискват държавно участие и поради това имат политически характер. И е важно в тази дейност да участва и обществото. Затова една от най-важните задачи е в посоката на образованието – да се подготвят специалисти и да се подготви обществеността, коментира редакторът на BiznesAlert.pl Тереза Вуйцик.

Делът на ядрената енергетика в производството на електроенергия във Франция е 74%. Оператор и собственик на 19-те френски АЕЦ с обща инсталирана мощност от 63,13 GW е държавният концерн Electricite de France (EDF).
Франция е и най-големият в света износител на електроенергия, от което печели около 3 милиарда евро годишно.

Върховният комисар по ядрена енергетика Ив Бреше, базирайки се на опита на своята страна, отбеляза, че образованието се явява основата за обществена поддръжка на ядрената енергия. Полша ще трябва да започне да се учи.

Източник: http://www.nuclear.pl/wiadomosci,news,17051101.html Още подробности на: http://www.nuclear.pl/wiadomosci,news,17052301.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари