ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – TEPCO е открила остатъци от разтопеното ядрено гориво под реактора на втори блок на АЕЦ “Фукушима-1”

01.02.2017

Токийската енергийна компания (TEPCO) съобщи, че вероятно е открила разтопено ядрено гориво под Втори енергоблок на АЕЦ „Фукушима 1 “. Енергоблокът е един от трите, който пострада от цунами през март 2011 година.

 

„Това е голяма крачка напред и сега имаме ценни данни за процеса за извеждане от експлоатация на централата, включително изваждането на горивните остатъци“. Това заяви Юичи Окамура – генерален мениджър в TEPCO.

Останките са снимани на видео. Техниците са използвали пръти с различна дължина, за да позиционират апарата, заснел кадрите. Това е станало при втория опит с прът с дължина 10 метра.

 

Компанията съобщи, че ще изпрати робот с термометър и дозиметър през февруари, за да удостовери дали намереното наистина е разтопено ядрено гориво.

Миналия месец японското правителство ревизира предполагаемата стойност на извеждането от експлоатация на повредената централа на 188 милиарда долара.

Източник: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2017/01/30/tepco-may-have-found-fuel-debris-under-fukushima-reactor-013002#.WJDnUzhUbCM

Tags: ,

One Response to Япония – TEPCO е открила остатъци от разтопеното ядрено гориво под реактора на втори блок на АЕЦ “Фукушима-1”

  1. Красимир Христов on 02.02.2017 at 9:49

    Вече излизат подробности:
    “На изображенията, направени със сондата, специалистите от компанията са открили отвор на дъното с диаметър около 2 метра в района на стоманените опори под реактора и стопилка от черно вещество.
    Предполага се, че стопеното ядрено гориво е прогорило този отвор и е излязло навън. Постепенно е застинало под формата на “слонска стъпка”, както го оприличават специалистите”.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари