ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – втората АЕЦ ще бъде от новото поколение, аналогична на Нововоронежската

15.08.2016

Росатом може да построи в Индия втора АЕЦ от новото поколение „3+“, аналогична на енергоблок N6  на Нововоронежската АЕЦ, пусната на 5-ти август, съобщи президентът на групата компании ASE Валерий Лимаренко.

 

 

“Руските ядрени енергетици първи в света включиха в националната мрежа енергоблок от поколение „3+“, това е знаково събитие не само за ядрения отрасъл но и за страната като цяло, отбеляза Лимаренко. – Този успех ние сме готови и планираме да тиражираме. В частност, съвместно с нашите индийски колеги обсъждаме изграждането на блокове от „3+“ поколение на нова площадка в Индия”.

Както поясниха от ASE, мощността на енергоблоковете по новия проект сега се намира на етап на обсъждане.

След енергийния пуск на първият в света енергоблок от поколение „3+“, индийските експерти заявиха, че новата АЕЦ в Индия може да бъде със същите реактори.

“Пускането на енергоблока на НвАЕЦ представлява интерес за Индия. Ние разчитаме да използваме тези реактори на новата площадка, където ще бъде втората руско-индийска АЕЦ”, заяви първият председател на Корпорацията по ядрена енергия на Индия (NPCIL) Малур Рамасвами Шринивасан, цитиран от индийското издание IANS.
Според думите му, Индия е удовлетворена от безопасността на руските енергоблокове.

“Ние очакваме, че енергоблоковете с мощност 1,2 GW също ще отговарят на най-високите стандарти за надеждност и безопасност”, каза той.

За справка

Русия и Индия от много години си сътрудничат в ядрената сфера. Първият блок на АЕЦ “Куданкулам”, построен с участието на Росатом, вече е сдаден за търговска експлоатация; строителството на втория е завършено.
Като цяло Русия планира да построи в Индия до 25 ядрени енергоблока в различни региони на страната.
Страните обсъждат също локализацията на производството на оборудване за изграждане на АЕЦ по руски дизайн и комплектуващи елементи за производство на горивни касети.

Източник: http://tass.ru/ekonomika/3522159

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари