ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ян Хаверкамп: „Козлодуй“ и „Белене“ не са застраховани от авария

10.03.2012

Публикувам този материал, без редакторска намеса, за да се види мнението и на другата страна.

 „Грийнпийс“, според мен,  е една много добре финансирана организация, която в името на парата може да бъде не само безкрайно агресивна, да не подбира средствата, но и да манипулира общественото мнение. Погледнете само снимката!

Ще се радвам на вашите задълбочени коментари.

 

Ядрените централи АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не са застраховани от инцидент с размерите на Фукушима, предупреди Ян Хаверкамп от международната екоорганизация „Грийнпийс“, предаде репортер на БГНЕС.

Почти една година след ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима“ трябва да се запитаме на какво ни е научила трагедията и готови ли сме да се учим от грешките. Поуките от тази катастрофа са темата на новия доклад на Гринпийс, а изводът на експертите е „ядрена безопасност“ не съществува.

Съществуват само непредсказуеми ядрени рискове, присъщи на всеки реактор, включително и в България. „Цялата японска система за безопасност гарантираше, че реакторите могат да издържат на всяко земетресение или цунами. В същото днес „Атомстрой“ уверява българите“, заяви Хаверкамп, който вчера се върнал от Свищов.

Той разказва как 35 години след голямото земетресение в дунавския град, хората все още помнят страха.

„Да се отрича възможност за природно бедствие е абсолютна глупост. „Белене“ и „Козлодуй“ могат да претърпят инцидент с размерите на „Фукушима“, предупреди експертът. Друг проблем, по мнението на Хаверкамп, е неготовността на страната ни да се справи с подобна извънредна ситуация, евакуация и предпазване на хората. „АЕЦ „Козлодуй“ се намира само на 5 км от града, в който живеят около 14 000 души“, обясни той. 

Според него, ако България иска да предприеме логични стъпки за предотвратяването на подобни аварии трябва да заложи на достъпни технологии за възобновяема енергия.
„Институционалните неуспехи в Япония трябва да бъдат предупреждение за останалия свят. Трябва да се поучим от уроците на миналото“, заяви Ян Хаверкамп.

Колко сигурни можем да бъдем, че няма да се повтори същото. Но имаме избор. Развитите и мощни технологии за възобновяема енергия са налице и имат задачата да заменят опасните ядрени реактори. През последните пет години е бил създаден 22 пъти по-голям енергиен капацитет, базиран на вятъра и слънцето (230,000MW) в сравнение с ядрения (10,600MW), се посочва в доклада на Гринпийс.

Централите за възобновяема енергия построени през 2011 г. могат да генерират толкова електричество, колкото 16 големи ядрени реактора. Това е възможността за бъдеще без ядрена опасност“, категорични са експертите. /БГНЕС /

Източник: http://news.bgnes.com/view/990907


За допълнителна информация можете да се запознаете с интервюто:

“ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ” – нещо скъпо и с ниска надеждност

и статията:

Ветрогенератори или атомни централи?

 

10.03.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари