ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ” – нещо скъпо и с ниска надеждност

28.02.2012

   Украинският фонд “Ефективно управление” проведе дебати на тема “Украйна е прекалено бедна за да развива зелена енергетика”.

   Тази теза защити и Малколм Гримстон, младши научен сътрудник от британския аналитичен център Chatham House. Той също е и преподавател в лондонския Imperial College, а преди това 10 години е работил в Британския държавен орган за ядрено регулиране.

  Предлагам ви интервюто му за украинското издание Левый берег, което е съвсем неочаквано на фона на всеобщото възхищение от “зелената енергетика”.

 

 

 

Във Великобритания изкупната цена на вятърната електроенергия е три пъти по-висока от цената на обикновената енергия

   -Защо сте против “зелената енергетика”?

  -“Зелената енергия” е много скъпа, а на всичко отгоре не е и най-надеждният източник. Аз вярвам, че измененията на климата са абсолютно реална заплаха. Затова ние трябва да се борим с тези изменения, но с реални методи. В противен случай хората съвсем ще загубят доверие в тази борба, което вече е факт във Великобритания.

  -Относно цената – това е разбираемо, но защо наричате такива източници ненадеждни?

   -Ефективен метод за съхраняване на електроенергията засега не съществува. Това означава, че трябва постоянно да произвеждаме електроенергия в достатъчно количество именно в момента, в който ни е необходима. Иначе ще има проблеми като режим на тока и с качеството на електроснабдяването изобщо.

  Слънчевата и вятърната енергия са нестабилни източници.  Понякога не достигат, а друг път, например, вятърът е прекомерно силен. И възниква въпросът: Как да се получава тази енергия безопасно?

   Вятърната енергия струва скъпо още и поради това, че трябва да се държат в топъл резерв газови електроцентрали, за да се компенсират капризите на природата. Също са необходими специални мрежи, които силно се отличават от обикновените мрежи за пренос на енергия.

  -Въпреки всичко “зелената енергетика” е много популярана в света. 

  -Има хора, които искрено вярват в “зелената енергетика”. Но има и такива, които печелят много от правителствените дотации. Например във Великобритания вятърната електроенергия се изкупува три пъти по-скъпо от останалата. Да, и дълго време “зелената индустрия”  не разкриваше цялата информация, държеше се затворена за обществото. Затова хората губят доверие в нея. Те все повече се питат, колко скъпо струва тя на данъкоплатците? Хората разбират, че тази енергия не защитава околната среда така, както им беше обещавано първоначално.

  Разбира се, трябва да се разработват “зелени” технологии. Но днес те са скъпи, технически несъвършени и не осигуряват защита на околната среда. Дори в бъдеще “чистите технологии” да станат по-евтини, не е сигурно, че ще станат по-надеждни.

   “За Украйна газът – това е зависимост от Русия. Въглищата – това са вредни емисии в атмосферата. В сравнение с тях ядрената енергетика носи по-малък риск.”

    -Вие лобирате за ядрената енергетика?

  -Аз вярвам в две ключови технологии. Първата са въглеводородите (газ), който се произвежда, транспортира и може да се съхранява продължително. В световен мащаб това е най-важната технология. Ако погледнем Китай и Индия, то там използването на въглищата расте с бесни темпове. Светът няма да може да опази околната среда, ако този процес продължава.

  Алтернативата може да бъде ядрената енергия. В света има много уран, а производството на електроенергия от него не зависи от климатичните условия, както при вятърните или слънчевите електроцентрали.

  -Но ядрената енергетика не е безопасна. В Украйна ние още помним аварията на Чернобилската АЕЦ, наскоро имаше крупна авария на АЕЦ “Фукушима” в Япония.

  -Вярно. Но няма източник на енергия без такива проблеми. Най-голямата авария на електроцентрала, няма да повярвате, но е била водна електроцентрала в Китай през 1950 година (ВЕЦ Банцяю, на река Жу в провинция Хенан). Там вследствие на скъсване на язовирната стена са загинали повече от 170 хиляди души.

  А  в резултат на аварията в АЕЦ “Фукушима-1”, вероятно, никой не е умрял от радиацията.

  В Чернобил не е било така, разбира се, но от тогава ние научихме много неща.

  Разбира се, има силно желание да се замени ядрената енергия със “зелена”. Но в този случай ние все пак ще бъдем принудени да използваме енергията от изгаряне на въглища или газ за подържане на базовите параметри на енергийната система.

  Дори, след като се вземат предвид авариите, ядрената енергетика е една от най-безопасните в света.

   -Възниква проблемът с радиоактивните отпадъци (РАО)…

 -На първо място, един ядрен енергоблок от един тон уран произвежда толкова електроенергия, колкото от 20 хиляди тона въглища.

  Това означава, че отпадъците от АЕЦ не са значителни в промишлен мащаб, като само една малка част от тях са радиоактивни.

  Във Финландия и Швеция има райони, за които е доказано, че скалите не са претърпели тектонични изменения милиони и милиони години.

  В такива места РАО може да се съхраняват даже без допълнителна защита. Най-високоактивните РАО от АЕЦ след 700-800 години ще станат достатъчно безопасни. В сравнение с историята на човечеството това е незначителен отрязък от време.

  Само съвсем малка част от отпадъците ще остане опасна и след 10 хиляди години – но срещу това нищо не може да се направи.

  Съвършено безплатна енергия – уви – няма!

 -Какви са перспективите за развитието на ядрената енергетика, според Вас? Ще можем ли да използваме портативни реактори, например, както сега ползваме портативни компютри?

  -В Русия вече експериментират с много малки реактори. Тях ги  използват в открито море, където работят по 10 години, а после ги връщат обратно за презареждане. Има разработени много технологии, които ще навлязат широко, например, след 2030 година.

  Отдавна се използват малки ядрени реактори в подводниците и ледоразбивачите. Така че миниатюризацията е свързана с продължителен период от време. Разбира се в този случай ние губим това, което се нарича “икономика на мащабите”. Засега големите реактори са икономически по-изгодни от малките.

 

Източник: Левый берег

28.02.2012

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари