ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Блокираните сметки на “Энергоатом” могат да създадат проблеми с преработването на ОЯГ от украинските АЕЦ

27.04.2016

Украйна е изплатила напълно доставките на руско ядрено гориво за своите АЕЦ, обаче проблеми могат да възникнат с производството на нови горивни сборки (касети) и с преработването на отработилото ядрено гориво (ОЯГ).

 

 

За това съобщава РИА Новости позовавайки се на представител на руската държавна корпорация „Росатом“.

“В съответствие с договора между горивната компания на Росатом „ТВЭЛ“ и украинската НАЭК „Энергоатом“ не само доставките, но и производството на свежо ядрено гориво за украинските АЕЦ се осъществява чрез предплащане”, казва събеседникът на агенцията.

Според думите на представителя на руската компания, авансовите плащания постъпват в компанията „ТВЭЛ“ 150 дни преди датата на доставката. По този начин, всичкото гориво, което досега е доставено на атомните електроцентрали в Украйна е напълно изплатено.

Събеседникът на агенцията добавя, че сега АЕЦ в Украйна имат достатъчно количество свежо ядрено гориво руско производство за устойчива работа, но проблеми с доставките могат да възникнат в бъдеще.

“Блокирането на сметките на НАЭК „Энергоатом“ може да повлияе на графика за производството на ядрено гориво в средносрочна перспектива, защото, в случай на ненавременно авансово плащане, сроковете за производство на горивото е възможно да бъдат изместени”, казва събеседникът на агенцията.

Представителят на „Росатом“ е добавил, че “блокирането на сметките може да окаже много по-съществено влияние на процеса на връщане на облъченото гориво от украинските централи за преработка, за което също е предвидено предплащане”.

“Ако НАЭК „Энергоатом“ не възстанови способността си да предплаща тези услуги, то транспортът на ОЯГ, предвиден за месец май 2016 година, може да не се извърши и ще бъде отложен до тогава, докато компанията не преведе предвидената в договора предплата”, казва представителят на “Росатом”.

 

За справка

В края на миналата седмица операторът на украинските АЕЦ НАЭК „Энергоатом“ съобщи, че е прекратил всичките плащания за ядрено гориво, ядрени материали и извозване на ОЯГ поради блокираните през март 2016 година сметки и имущество на обща сума 200 милиарда гривни.

Източник: http://biz.censor.net.ua/news/3195/34rosatom34_ugrojaet_problemami_s_pererabotkoyi_yadernogo_topliva_s_ukrainskih_aes_izza_aresta_schetov

Подробности за блокираните сметки: http://news.tut.by/world/494100.html?utm_campaign=news-feed&utm_medium=rss&utm_source=rss-news

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари