ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Три японски АЕЦ се оказаха в зоната на земетресението

18.04.2016

Броят на жертвите от земетресението в Япония расте, но заплахата от радиоактивно заразяване, изглежда, е избегната. Загинали са 41 човека, 184 от пострадалите са в тежко състояние (данните може да са остарели б.р.). Около 100 хиляди жители са евакуирани от опасните райони.

 

 

 

В зоната на бедствието се намират три АЕЦ. Ударът на стихията не е повлиял на работата на реакторите на атомната електроцентрала Сендай – единствената дейстаща АЕЦ в страната.

Разместването на земната кора е било силно. За това говорят появилите се в равниините участъци широки пукнатини, които на някой места са се прекъснали и разминали почти на метър. Сега главната заплаха са повторните трусове и очакваните проливни дъждове.

Те неизбежно ще предизвикат по-мощни свлачища и кални потоци, затова спасители и доброволци продължават да търсят останали живи под разръшенията, независимоот заплахата от обрушване.

Максималният магнитуд на земетресението е достигнал 7,3 по скалата на Рихтер. Това е направило земята рохкава: свлачищата са съборили къщи в планинските села и са отнесли големи участъци от магистралите в района.

В префектурата Кумамото е разрушен 200 метров мост на скоростно трасе, което води към най-пострадалия район, където вече е много трудно да се доставя продоволствие и друга помощ. В едно от селата над 1000 души са се оказали напълно отрезани от външния свят.

Ударът на стихията също е провокирал изригване на вулкана Асо, привличащ много любители на планинския туризъм.

Източник: http://www.ntv.ru/novosti/1622376/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари