ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възможно е ядрените отпадъци на Украйна да попаднат в ръцете на терористи

18.04.2016

Ако Европейският Съюз иска да асоциира Украйна, нека носи отговорност и за ядрената и сигурност. Това заяви на 15-ти април ръководителят на комитета към Държавната Дума по въпросите на Съюза на Независимите Държави Леонид Слуцкий.

 

 

АЕЦ са построени преди 30 години, проектният им срок за експлоатация е също толкова, вече 8 от 15-те енергоблока са изработили своя потенциал, напомни депутатът.

«А правителството на Украйна на своя глава със свое решение продължава срокът им за експлоатация с 10 години без съгласуване с «Росатом» и МААЕ. Това е изпълнено с много опасности», предупреждава Слуцкий. “По-добре е блоковете да се спрат, обаче извеждането им от експлоатация излиза около 30% от стойността им. Трябват по 1,5 милиарда за всеки блок”, каза той.

Освен това, в Украйна се създава общоевропейски център за ядрени отпадъци с цел да се изкарват пари, казва депутатът, «но там има гражданска война, и тези отпадъци могат да попаднат в ръцете на терористи».

Източник: http://www.mngz.ru/oil-gas-energetics/1847734-atomnye-othody-na-ukraine-mogut-popast-v-ruki-terroristov.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари