ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шотландия – напредва проектът за изграждане на ново хранилище за РАО на площадката на АЕЦ “Дънрей”

29.11.2015

Плановете за изграждане на ново хранилище за радиоактивни отпадъци на площадката в Дънрей, Великобритания, продължават своето развитие с подписването на три договора. Съоръжението ще възлиза на 22 милиона паунда (33 милиона долара) и ще представлява разширение на съществуващото хранилище.

То ще приема капсулиран отпадък от дейностите по извеждане от експлоатация на АЕЦ „Дънрей“ и ще осигури място за съхраняването на 500-литрови варели, както и зона за тяхното инспектиране.

Ще се прилагат дистанционно контролирани процеси за кондициониране на високоактивните радиоактивни течни отпадъци, които ще се смесват с цимент в стоманени контейнери за дълготрайно съхраняване.

Разрешителното за строежа на площадката бе издадено през март 2015 г. На 23 ноември компанията Dounreay Site Restoration Limited (DSRL) анонсира, че е възложила на Amec Foster Wheeler 12-месечен договор за проектиране, оценка на безопасността и екологичната съобразност на съоръжението. Стойността на договора не бе оповестена.

Лий Уейкфилд от Amec Foster Wheeler заяви: „Дизайнът на това модерно съоръжение е ключов елемент в стратегията по извеждане от експлоатация и нямаме търпение да изпълним възложеното ни от този значим клиент“.

Междувременно DSRL сключи договор и с местен подизпълнител в лицето на „J Gunn и синове“, които започнаха работата си по договора в края на октомври. На „Street Cranes Special Projects Limited“ бе поверено разработването на крана за пренасяне на контейнерите.

DSRL управлява и оперира площадката Дънрей в Шотландия от името на Агенцията за извеждане от експлоатация. Мястото е било център за изследване и разработване на експериментален реактор за бързи неутрони в периода 1954 – 1994 г.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/WR-Contracts-for-new-Dounreay-waste-store-2411155.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19