ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Защитната стена на АЕЦ “Фукушима-1” се е наклонила с 20 сантиметра

27.11.2015

Експертите считат, че накланянето на конструкцията е станало вследствие на образуване на пукнатини в резултат на силния натиск от прииждащите подпочвени води в долната част на стената.

Дейностите по изграждането на стоманената стена по цялата дължина на бреговата ивица на централата започнаха през 2012 година и бяха завършени в края на октомври тази година. Защитното съоръжение е дълго 780 метра и е закопано в почвата на около 30 метра.

Направеният оглед от специалистите на компанията-оператор на централата е показал наклон (крен) на конструкцията около 20 сантиметра. Експертите считат, че наклонът на съоръжението е е предизвикан от голямото налягане на постоянно-прииждащите подпочвени води върху долната част на стената. В резултат на наклона в основата на стената се е образувала пукнатина с дължина около 500 метра и ширина до 1 сантиметър.

В четвъртък агенция Киодо съобщи, че специалистите на TEPCOработят по укрепване на опората на конструкцията и ремонтиране на пукнатината. Информация на повишаване на нивото на замърсяване на морската вода няма. Представителите на оператора на АЕЦ “Фукушима-1” твърдят че откритият наклон няма да повлияе на ефективността на съоръжението.

Източник: http://ria.ru/world/20151126/1328655632.html#14485100806603&message=resize&relto=register&action=addClass&value=registration

Б.Р. Не бъркайте тази стоманена защитна стена на самия бряг, която възпрепятства изливането на водите от площадката в морето, с подземната ледена стена която се изгражда с цел да не се допуска чистата подпочвена вода, която се стича по склона, до попада в подземните етажи на блоковете, където да се смесва със замърсените води.

Вижте: http://atominfo.bg/?p=36396 и http://atominfo.bg/?p=27668

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари