ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Премиерът Орбан обвини ЕК в двойни стандарти заради претенциите към проекта за АЕЦ “Пакш-2”

24.11.2015

Премиерът на Унгария, Виктор Орбан, обвини Европейската комисия (ЕК) в прилагане на двойни стандарти и опит за възпрепятстване реализирането на проекта за изграждане на АЕЦ “Пакш-2”.

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на унгарската информационна агенция МТИ.

Според думите на Орбан, правителството на страната има намерение да “продължи работата” по изграждане на централата.

В четвъртък ЕК стартира официална процедура по проверка на проекта за съответствие с правилата за държавни поръчки на ЕС. В отговор на това, Орбан отбеляза, че през последните години нито едно строителство на АЕЦ в Европа не е извършвано на базата на конкурс. Като пример, той посочи проектът за новата финландска АЕЦ.

Според думите на финландския премиер, поведението на европейските власти е обосновано от желанието им да отнемат договора за изграждане на Пакш-2 от руските партньори. “На ока на каруцата са поставени големи пари”, – каза той. – Много европейски държави биха искали да вземат участие в този проект, а ЕС защитава техните интереси. “Където има месо, там налитат мухите”, – добави Орбан.

Той подчерта, че АЕЦ “Пакш-2” трябва да осигури на страната евтина електроенергия. В противен случай, предупреди ръководителят на унгарското правителство, стойността и може значително да се увеличи.

РФ и Унгария подписаха през януари 2014 година документи за изграждане на нови енергоблокове на площадката на единствената АЕЦ в страната – АЕЦ “Пакш”, построена от съветските специалисти.

Противниците на сделката веднага започнаха активна лобистка кампания, включително и в европейските СМИ, обвинявайки Будапеща в действия за засилване на енергийната зависимост от Русия.

Както съобщи още през март пред ТАСС пълномощникът на унгарското правителство по проекта на АЕЦ Пакш Атилл Асоди, ядреният договор между РФ и Унгария е бил съгласуван с ЕК и никакви забележки от нейна страна, започвайки от 2013 година, не е имало.

За справка

Единствената АЕЦ на Унгария е разположена на около 100 километра от столицата Будапеща. Централата е построена през 70-те и 80-те години по съветски проект. Първият реактор е бил въведен в експлоатация през 1982 година. АЕЦ има 4 действащи реактора ВВЭР-440. През 2009 година руските компании ТВЭЛ и „Атомстройэкспорт“ завършиха програмата за продължаване на срока за експлоатация на АЕЦ и повишаване на номиналната мощност на всеки от енергоблоковете до 500 MW. Сега делът на електроенергията, произвеждана от АЕЦ, в структурата на енергийния баланс на Унгария е около 50%.

В края на 2014 година РФ и Унгария подписаха документи за изграждане на пети и шести блок на АЕЦ Пакш с реактори по руска технология ВВЭР-1200. Първият документ – това е EPC-контракт (инженеринг, доставки на оборудване, изграждане) на два нови блока, в когото са фиксирани задачите за следващите 12 години. Вторият документ регламентира условията за сервизно обслужване на бъдещите енергоблокове на АЕЦ, а третият – условията за осигуряване на централата с ядрено гориво. Русия ще предостави на Унгария кредит до 10 милиарда евро по този проект.

През март 2015 година парламентът на Унгария гласува за ограничаване за 30 години на достъпа до търговските и техническите данни по разширяването на АЕЦ “Пакш”.

Източник: http://www.seogan.ru/201511216736/orban-obvinil-es-v-dvoiynix-standartax-za-pretenzii-k-proektu-aes-paksh-2.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари