ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерството на енергетиката на САЩ предлага милиарди на желаещите да развиват “зелената” енергетика

01.11.2015

 Министерството на енергетиката (МЕ) на САЩ разшири кредитния си пакет за компаниите, които развиват ВЕИ, до 1 милиард долара. Както предава информационната агенция World Oil, сега МЕ е готово да предложи на “зелените” енерго-производители 4,5 милиарда долара субсидии.

Същевременно финансирането на програми за намаляване на емисиите от парникови газове при традиционния и нетрадиционния добив на изкопаеми ресурси е увеличено до 8,5 милиарда долара. Субсидията, в частност, е предназначена за подпомагане на проекти по акумулиране на електроенергия, технологично развитие на мрежите и улавяне на метана при нефтените и газовите сондажи.

Тези програми представляват съставна част от мащабен държавен проект за развитие на нови енергийни технологии и намаляване на емисиите от парникови газове. Увеличаването на субсидиите представлява реакция на исканията на пазара, казва Марк Маккол, изпълнителен директор на департамента за субсидиране към Министерството на енергетиката на САЩ. Според думите му, сега расте интересът към търсене на финансиране за иновационните технологии.

Напомняме, че през миналото лято администрацията на Обама обяви намерението си да намали емисиите на метан, съпровождащи добива на нефт и газ. Това вече е втората екологична инициатива на американския президент по обнародвания по-рано план “Чиста енергия”.

Новата програма, предложена от Управлението за охрана на околната среда (Environmental Protection Agency — EPA), предлага да се модернизира технологичното обвързване на нефтените и газовите сондажи, компресорите и другото оборудване с цел да се намали изтичането на метан, който е по-интензивен като парников газ, отколкото CO2. Планът предвижда намаляване на изтичането с 40% за периода до 2025 година.

Нефтната и газовата промишленост на САЩ реагираха негативно на инициативата на президента, като заявиха, че и така емисиите са съкратени значително. А новите правила могат, изглежда, въобще да спрат американския енергиен ренесанс, забавен сега от ниските цени на нефта.

По-точно, Джек Джерард, президент на American Petroleum Institute заяви: “Последното, което сега ни е нужно, е монтиране на скъпоструващо оборудване, което вдига цената на енергията за американците”.

В плана на EPA се съдържа искане, производителите на нефт и газ да модернизират своите помпи и компресори, а също да използват оборудване за захващане на метана, прилагано при газовите разработки, също и при нефтените сондажи. Вследствие на това до 2025 година намаляването на емисиите от парникови газове биха достигнали ниво, еквивалентно на изчезването от пътищата на страната на 2 милиона автомобила.

Метанът е от 28 до 36 пъти по-мощен стимулатор на глобалното затопляне, отколкото CO2. Все пак нефтените и газовите компании, добиващи метан, са заинтересовани да съхраняват известни количества в очакване на изгодни клиенти. А тези хранилища всъщност пропускат метан в атмосферата.

EPA счита, че делът на метана в целия обем на емисиите от парникови газове в САЩ не е по-малко от 10%, а като цяло нефтената и газовата индустрия отговарят за 1/3 от всички емисии.

От своя страна, газовата индустрия, твърди, че емисиите на метан в периода от 2025 година до сега са намалени с 38% докато производството се е увеличило с 35%.

Все пак EPA е категорична, че без въвеждане през 2016 година в действие на новите правила емисиите ще започнат да растат съвсем скоро.

Източник: http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/106088/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари