ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ПСЕ – сроковете за ремонт на блоковете се удължават поради забавено финансиране от ЕБВР и Евратом

02.10.2015

„Энергоатом“ увеличи срока за ремонт на енергоблоковете поради затруднената ратификация на кредитните споразумения за 600 милиона евро за повишаване на безопасността на АЕЦ.

   

Националната атомна електро-генерираща компания „Энергоатом“ е увеличила продължителността на плановите ремонти на енергоблоковете на украинските АЕЦ заради забавената от страна на парламента ратификация на кредитните споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Евратом на стойност 600 милиона евро, които се планира да бъдат използвани за повишаване на безопасността на блоковете.

Това съобщава пресслужбата на компанията, отговаряйки на обвиненията на руския бизнесмен Константин Григоришин, президент на групата „Энергетический стандарт“, който в СМИ съобщи за продължителните ремонтни кампании на блоковете на украинските АЕЦ, което намалява използването на мощностите на енергоблоковете, съобщава УНИАН.

“Две години бяха необходими на правителството и на Върховната рада за ратификацията на подписаните от „Энергоатомом“ още през 2013 година кредитни споразумения с ЕБВР и Евратом за 600 милиона евро. И чак през 2015 година компанията,след като изпълни всичките условия по Гаранционното и Кредитното споразумение, получи възможност да използва кредитните средства за повишаване на безопасността на АЕЦ. Какъв е резултатът от това забавяне? Увеличаване на продължителността на ремонтните кампании сега, за да се компенсира загубеното време вчера”, – съобщиха от „Энергоатом“.

От компанията подчертават, че именно поради това изкуствено се намалява важният показател за ядрените енергетици – коефициентът на използване на инсталираните мощности (КИИМ).

Също от „Энергоатом“ съобщиха, че продължителността на дейностите по ПСЕ на енергоблоковете е свързана с лошото финансиране, което не се осигурява в необходимото количество от Националната комисия, осъществяваща регулирането в сферата на енергетиката и комуналните услуги (НКРЕКУ).

“Пет години преди изтичане на срока за експлоатация на първи блок на Ровненската АЕЦ „Энергоатом“ дойде в НКРЕКУ с протегната ръка за средства за ПСЕ, за да разхвърля съответните дейности през 4-5 ремонтни кампании без да спира съответния енергоблок за 200-300 денонощия. Това се прави така по целия цивилизован свят”, – се казва в съобщението.

Източник: http://ubr.ua/market/industrial/energoatom-uvelichil-srok-remonta-energoblokov-359384

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари