ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомэнергомаш изпрати и последния парогенератор за четвърти блок на Тянванската АЕЦ в Китай

27.09.2015

От производствената площадка на машиностроителния завод «ЗиО-Подольск» (влиза в машиностроителния дивизион на Росатом – Атомэнергомаш) беше изпратен четвъртият парогенератор ПГВ-1000М за Тянванската АЕЦ.

С този транспорт Атомэнергомаш завършва изпращането на парогенераторите за строителната площадка на четвърти енергоблок на атомната електроцентрала в Китай.

“”Взаимодействието в сферата на ядрените технологии представлява важна съставляваща на руско-китайското сътрудничество. Нашите предприятия активно работят с партньорите от КНР в най-различни направления – от доставките на оборудване до извършване на съвместни научни изследвания. Навременното изпращане на всичките четири парогенератора за Тянванската АЕЦ ознаменува още един важен етап в тази дейност и открива перспективи за реализиране на нови съвместни проекти”, – отбеляза генералният директор на АО «Атомэнергомаш» Андрей Никипелов.

Доставката на свръх-габаритния товар стана по комбиниран начин. Около 1800-те тона товар (толкова тежат четирите парогенератора, заедно с комплектуващите възли и детайли за един блок) се превозват до централата с ЖП, воден и автомобилен транспорт.

За справка

Парогенераторът е съставен елемент от главния циркулационен контур на реакторната установка. Предназначен е за производство на суха наситена пара. Парогенераторите са разчетени за 753 MW топлинна мощност и имат 40 годишна гаранция.

Реакторната установка В-428М с мощност 1000 MWeреализирана с четири парогенератора модел ПГВ-1000М. Техническият проект иработната конструкторска документация са дело на ОКБ «Гидропресс» и ИК «ЗИОМАР».

Вторият етап на Тяванската АЕЦ, както и първият, който ев експлоатация от 2007 година, се изграждат по руския проект «АЭС-91». Редица водещи експерти в ядрения отрасъл сочат централата като най-безопасната и икономически ефективна към сегашния момент сред АЕЦ в света. В изграждането на централата участват повече от 150 руски предприятия, включително и предприятията на АО «Атомэнергомаш». Първият етап на Тянванската АЕЦ – два енергоблока с мощност по 1000 MW – са сдадени за експлоатация през 2007 година. Генералният план на тази АЕЦ предвижда изграждането на 8 енергоблока.

Парогенераторите, произведени от «ЗиО-Подольск» за първи и втори блок на Тянванската АЕЦ, са били доставени на клиента през 2002 година и са в експлоатация от 2007 година. През 2014 година заводът е произвел и доставил на централата пълният комплект оборудване – четири парогенератора със съответната комплектация – за трети енергоблок.

Източник: http://www.soyuzmash.ru/news/zio-podolsk-zavershil-postavku-parogenera

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари