ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Обама подписа законопроект за обсъждане в конгреса на споразумението по ядрената програма на Иран

29.05.2015

Президентът на САЩ Барак Обама подписаминалия петък закон, който задължава Белия дом да изпрати за обсъждане в конгреса окончателното споразумение по ядрената програма на Иран.

Това се казва в разпространеното съобщение на Белия дом.

“Президентът на САЩ подписа в петък 22 май “законопроект, ”който внася изменения в законодателството свързано с ядрената енергия” и осигурява на конгреса право да разглежда сделката с Иран, се казва в документа.

Съгласно законопроекта, президентът на САЩ до пет календарни дни от подписването на споразумението с Техеран, което трябва да стане до 30 юни, е задължен да представи на профилните комитети в сената и палатата на представителите текста на този документ.

За разглеждането му са предвидени 30 дни. След това ръководителят на Белия дом в продължение на 12 дни може да наложи вето на решението на конгреса, който ще разполага с още 10 дни за оспорване на ветото.

През целият описан период САЩ няма да снема от Ирак каквито и  да са били санкции.

По-рано палатата на представителите и сенатът гласуваха за този законопроект.

По време на обсъжданията конгресменът републиканец от Калифорния Ед Ройс, ръководител на комитета в палатата на представителите за външните работи, отбеляза, че снемането на санкциите от Иран може да стане прекалено бързо.

“Опасявам се, че споразумението няма да бъде достатъчно всеобхватно, а облекчаването на режима на санкциите прекалено бързо, като инспекторите ще бъдат прекалено ограничени (в своите действия и права), а ракетната програма на Иран изобщо няма да бъде засегната”, – изрази той мнението си преди гласуването.

“Ако преговорите на “шесторката” (петте постоянни членове на СС на ООН и Германия) с Иран доведат до всеобхватно споразумение, то конгресът може да каже мнението си относно този документ”, – подчерта по-рано съавторът на инициативата, членът а сенатския комитет по външните работи демократът Роберт Менендес.

Както отбеляза по-рано авторът на законопроекта ръководителят на сенатския комитет по външните работи републиканецът Роберт Коркер, “отчитането на времето ще започне от момента, когато администрацията предостави всичките материали, включително и секретните”.

Премахването на ограниченията е възможно само след положителна резолюция на конгреса или ако тя отсъства (мълчаливо съгласие). Ако резолюцията бъде отрицателна – санкциите остават в сила.

Законът се определя като компромисен, защото се подкрепя и от републиканците, демократите и администрацията на САЩ.

Източник: http://atominfo.ru/newsk/r0914.htm

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари