ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Не е възможно Украйна да си върне статута на ядрена държава

13.11.2014

Властите в Украйна признаха невъзможността за връщане на статута и на ядрена държава.

 

Това заяви ръководителят на департамента за информационна политика на МВнР на Украйна Евгений Перебийнис в интервю за телевизия «112 Украйна».

“Навремето Украйна направи достатъчно сериозна стъпка, отказвайки се от един от най-големите в света ядрени арсенали, и това беше правилна стъпка както от политическа, така и от практично-техническа гледна точка”, – разказа Перебийнис.

Според думите му, след разпадането на СССР Киев не е имал възможност да подържа полагащият и се ядрен потенциал.

За възстановяване на ядрения статут на Украйна се изказваше бившият министър на отбраната Валерий Гелетей. През септември той заяви, че Киев е възможно да се откаже от безядрения си статут в случай, ако Запада не подкрепи страната във въоръжения конфликт. Освен това, министърът твърдеше, че Русия заплашва Украйна с използване на ядрено оръжие.

Идеята за възвръщане на ядрения статут подържат също депутатите от националистическата партия “Свобода”. Нещо повече, този тази точка е включена в програмата на партията. Украинските националисти считат, че това ще позволи да се защити страната от “руската агресия”.

След разпадането на СССР Украйна се отказа от полагащото и се в наследство ядрено оръжие. Съгласно подписаният през 1994 година Будапещенски меморандум в замяна страната е получил гаранции за сигурността си от САЩ, Русия и Великобритания.

Източник: Lenta.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари