ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВЕЦ на АЕЦ „Козлодуй“ – Злоупотреби за над 16 милиона лева

13.10.2014

Сериозни финансови злоупотреби за милиони левове откри Агенцията за държавна финансова инспекция при проверка на ВЕЦ-а на АЕЦ “Козлодуй”.

 

Ревизорите са засекли 32 финансови злоупотреби при извършената проверка.

Одитите показали, например, че повече от 16 млн. лв. са похарчени, без да се обявяват обществени поръчки. Заключението е, че над 70% от парите за строежа са похарчени незаконно.

ВЕЦ “Козлодуй” постави досега два рекорда:

Тя е най-дълго строената водна централа, като от първата копка до рязането на лентата на 16 септември 2013 г. изминаха 10 години.

Тя се оказа и най-скъпата у нас. Като се тегли чертата след продължилата две петилетки строителна сага, стана ясно, че са похарчени 22 милиона лева. вместо планираните в началото 12 милиона.

Освен това парите са вложени в централа с неголяма мощност. Средствата са отишли за две турбини само с 5 мегавата обща мощност, които се задвижват с вода от топлия канал на атомната централа, която се връща в река Дунав.

Едноличен собственик на капитала на ВЕЦ-а е АЕЦ “Козлодуй”. Според финансовия отчет на водната централа за миналата година тя дължи на компанията майка 19,1 млн. лв. В същото време реализирала печалба от 185 хиляди лева.

За нарушенията пръв алармира преди две години Валентин Николов, когато пое поста изпълнителен директор на атомната централа.

Проверката на финансовата инспекция е обхванала законосъобразността при възлагането на проектирането, изграждането и подготовката за въвеждане в експлоатация на централата. Проследила е отпускането и харченето на средствата по проекта и документалната обоснованост на изпълнените строително-монтажни работи и плащанията.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари