ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЦЕРН отбеляза 60-годишен юбилей

03.10.2014

Преди 60 години, на 29 септември 1954 година, беше създадена Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) — организацията, която построи Големия Адронен Коллайдер (ГАК).

 

Създаването на CERN по право се счита за един от най-важните успехи в развитието на съвременната физика.

Този най-голям и единствен по рода си научно-изследователски център по физика на елементарните частици даде на учените възможност макар и немного да вникнат в това, как е устроен нашия свят.

Свойствата на елементарните частици се изучават с помощта на ускоряването им, а това съвсем не е евтино удоволствие.

След втората световна война да строи ускорители можеше да си позволи не всяка държава, а за обезкръвена Европа нямаше друг път да се прави голямата физика, без да се обединят усилията.

Тази идея витаеше във въздуха, и за първи път я изказа знаменитият французин Луи де Бройл, нобелов лауреат и един от основоположниците на квантовата механика, в речта си през 1949 година на европейската конференция по културата в Лозана с предложението да бъде създадена международна организация на физиците.

Идеята бързо получава подкрепа от правителствата на европейските държави, и още през 1952 година беше създаден Европейски съвет по ядрени изследвания (Conseil Europeen de la Recherche Nucleaire), който по-късно беше разпуснат, но предаде своето име CERN на главния научен център на Европа. Първите 12 държави (основателки) подписали Конвенцията за създаване на ЦЕРН от 1954 са: Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Италия, Норвегия, Холандия, Франция, Швеция, Швейцария и Югославия. Всички държави-учредителки продължават да членуват в ЦЕРН, с изключение на Югославия, която напуска през 1961 г.

От основаването си ЦЕРН редовно приема нови членове. България е приета през 1999 година. В момента страните-членки са 20 на брой, осемнадесет от които са членки на ЕС. Пет държави са със статут на наблюдатели: Индия, Русия, САЩ, Турция и Япония. Наблюдатели са и следните международни организации: Европейския Съюз и ЮНЕСКО.

Очаква се в скоро време Русия да стане асоцииран член на CERN. Това все още няма да е пълноценно членство, но дава разширени възможности на страната за работа в рамките на организацията.

Сега CERN обединява около 7 хиляди учени от 80 националности от 500 научни центрове и университети, тоест, грубо казано, половината от всички физици, изучаващи микросвета.

Обединявайки финансовите си възможности, европейските държави още през 1953 година започват подготовка за построяване на своя първи синхротрон – ускорител на частици, който е ускорявал протоните до невиждани до тогава енергии от 28 GeV. През 1967 година в CERN е бил построен първият в света коллайдер – ускорител в който се сблъскват насрещни снопове от частици.

Сега CERN е световно известен със своя Голям адронен коллайдер (ГАК), който струва на страните-участници 5 милиарда евро.

Изброяването на откритията, направени от CERN, би заело, навярно цял том, като не всички имат непосредствено отношение към физиката. Така, именно учените от CERN са подарили на света ИНТЕРНЕТ. През 1980 година там е работил неговият родоначалник Тим Бернес-Ли, който е написал тогава за собствени нужди неголяма програма Enquire (бележник), хипертекстова база данни, която после е залегнала в основата на концепцията за бъдещата световна паяжина.

За физиците CERN е безценна. Достатъчно е да си спомним направеното през 1983 година на суперпротонния синхротрон SpS, което доведе до откриването на W- и Z-бозоните, които пренасят слабите взаимодействия. Важността на откритието беше толкова висока, че още през следващата година физиците Симон ван дер Меер и Карло Руббиа, откривайки тези частици, получиха за това Нобелова награда.

И разбира се, за най-важното откритие се счита откриването на бозонът Хиггс с помощта на ГАК.

Тази частица, която отдавна беше предсказана в рамките на Стандартния модел, който описва строежа на микросвета, но която по никакъв начин не можеше да бъде открита, защото за тази цел трябваше да се сблъскват частици с недостижими до сега енергии.

Големият адронен коллайдер сега е спрян, извършват се дейности, свързани с модернизацията му.

С появяването на ГАК учените заговориха за новата физика, тоест за новите възможности и за възможни нови сюрпризи в изучаването на света на елементарните частици.

И ако за човека 60 години означават пенсионна възраст, то за CERN, изглежда, тези години означават само навлизане в истинския живот.

Източник: Газета.ру

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари