ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДКЕВР – спешна промяна на правилата на балансиращия пазар

26.09.2014

Спешни промени в работата на балансиращият пазар започва да прави Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Причината за това са ненормално високите цени за небаланс, който се налага да плащат предприятията, обясни шефът на ДКЕВР Светла Тодорова.

По думите й в следващите две сецмици се очаква да бъдат направени промени в правиталата за търговия с електрическа енергия, за да може балансиращият пазар да функционира нормално.

В другите страни цените за небаланси са около 20 евро/MWh, докато у нас цената достига 1000 лв./MWh, заяви Тодорова.

Преди ден председателят на Института по енергиен мениджмънт Иванка Диловска поиска ДКЕВР да спре работата на балансиращият пазар, докато се коригират нередностите в него. Експертът от енергийната комисия Мартин Тафров обясни, че не е добър вариант да се прекъсва работата на едва стартиралия балансиращ пазар. От комисията са поискали от НЕК информация за състоянието на пазара и образуването на дисбалансите, но такава все още не е подадена към ДКЕВР.

Тодорова обясни, че не е възможно да бъдат коригирани плащаните до момента разлики в цените, достигащи колосални суми, нито пък да бъдат отменени тези цени на небаланси в групите.

http://3e-news.net/

Необходимо пояснение

Какво е пазар на балансираща енергия?

Пазарът на балансираща енергия представлява организирана търговия с електрическа енергия за поддържане на баланса между производство и потреблението в електроенергийната система. Целта на балансирането е да има минимални разлики (небаланс/дебаланс) между производството на енергия и нейното потребление, което води до разходи за балансиране за цялата система. Не е възможно потреблението да бъде прогнозирано с абсолютна точност, именно поради тази причина се изготвят ежедневни почасови прогнози за него, които се подават в държавния Електроенергиен системен оператор, управляващ електроенергийната система на България.

Защо е необходимо да се плащат разходи за балансиране на системата?

Заплащането на разходите за балансиране на електроенергийната система е част от процеса за постигане на пълна либерализация на пазара на електроенергия в България, включително и за битови клиенти. От 01.06.2014 г. с решение на държавния Електроенергиен системен оператор пазарът на балансираща енергия обхвана освен бизнес клиентите вече и всички битови клиенти, които започнаха да споделят тези разходи и да ги виждат в своите фактури. Причината е, че всички, които потребяват енергия, без значение дали са бизнес или битови клиенти, са потребители в една и съща система и следва да споделят разходите за нея.

Къде отиват разходите за балансиране?

Това са разходи за балансиране на цялата електроенергийна система и поради това, събраните средства, не остават в „Ар Си Пауър Енерджи“ ООД, а се превеждат на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява системата. С тези средства ЕСО се разплаща с доставчиците/производители на балансираща енергия. Балансираща енергия покрива разликите между заявения прогнозен почасов график за потребление и използваните след това количества електрическа енергия.

http://rcpe.eu/%D1%87%D0%B7%D0%B2/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари