ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ – ГХК произведе първата партида смесено уран-плутониево гориво

18.09.2014

Добивно-химическият комбинат (ГХК), предприятие на държавната корпорация «Росатом», в Красноярския край произведе първата партида таблетки от MOX-гориво, съобщава пресслужбата на предприятието.

 

MOX-горивото, за което се използва смес от уран и плутоний, се използва за работата на реакторите на бързи неутрони.

“На специално създадения участък е получена първата партида от 10 килограма таблетки MOX-гориво, произведено на промишленото оборудване. Този вид гориво се подготвя за серийно производство за първи път в света”, – се казва в съобщението.

Голяма част от оборудването за производство на новия вид гориво е уникално и е специално създадено за този завод.

Производството на MOX-гориво е част от федералната целева програма (ФЦП) “Ядрени технологии от ново поколение през периода 2010 – 2015 година и в перспектива до 2020 година”.

По-рано Росатом разглеждаше три площадки за организиране на производството – ПО «Маяк», ОАО «СХК» и ФГУП «ГХК». Съществена роля за избирането на Железногорск изигра фактът, че проектът на ГХК предвижда разполагане на това производство в полите на планината, което значително съкращава сроковете и разходите за капитално строителство, а също така намалява рисковете за околната среда.

Източник: http://info.sibnet.ru/?id=392144/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари